Fortele turce au lansat bombardamente impotriva gruparii rebele a kurzilor sirieni (YPG) in nordul Siriei, iar premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat retragerea grupului din zona, ceea ce intensifica tensiunile intre statele membre NATO in privinta opozitiei siriene, relateaza Reuters.

Bombardamentele au fost lansate de Turcia sambata dupa ce militantii kurzi sirieni, cu ajutorul raidurilor efectuate de Rusia, au preluat controlul asupra unei baze militare aeriene, din orasul Azaz, in apropiere de frontiera cu Turcia. "Atacul de azi (sambata) a avut loc in virtutea angajamentului de a lupta impotriva fortelor care reprezentau o amenintare pentru orasul Azaz si imprejurimile acestuia", a declarat premierul turc la televiziunea publica TRT Harber, potrivit Mediafax.

Un oficial al kurzilor a declarat ca baza militara Menagh a fost capturata de grupul Jaysh al-Thuwwar, afliat miscarii kurde, si nu de YPG, ambele grupari apartinand aliantei Fortele Democratice din Siria. Atacul Turciei asupra YPG vine si in contextul in care exista neintelegeri cu SUA in privinta acestei grupari. Statele Unite considera YPG o grupare rebela, oferindu-i ajutor in lupta impotriva fortelor regimului Assad, in timp ce Turcia o considera grupare terorista la fel ca pe PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan - care comite atacuri teroriste in Turcia.

John Kirby, purtator de cuvant al Departamentului american de Stat, a indemnat Turcia si rebelii kurzi sirieni sa nu comita atacuri reciproce, ci sa se concentreze pe lupta impotriva "amenintarii comune" reprezentate de organizatia terorista Stat Islamic care controleaza vaste arii din Siria. "Am solicitat kurzilor sirieni si altor forte afiliate YPG sa nu profite de pe urma unei situatii neclare si sa cucereasca noi teritorii", a precizat Kirby. "Am fost informati, de asemenea, de atacuri armate comise de Turcia si i-am solicitat sa inceteze aceste atacuri", a adaugat Kirby.

Davutoglu a solicitat ca baza militara aeriana Menagh sa fie evacuata, declarand ca a apelat la vicepresedintele american Joe Biden sa intervina si argumentand ca YPG este o estensie a PKK si o amenintare directa pentru Turcia. "Vom reactiona la fiecare pas (facut de YPG)", a declarat premierul turc. "Gruparea YPG se va retrage imediat din Azaz si din imprejurimi si nu va mai veni aproape de aceasta zona vreodata", a avertizat Davutoglu.

Sursa foto: Orlok / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri