Rusia este de ani buni principalul „agresor“ energetic al Europei si al Romaniei, atat prin crizele gaziere provocate in anii 2006, 2009 si 2014, cat si prin promovarea unor proiecte care sa destabilizeze situatia regionala, precum gazoductele South Stream, Turkish Stream sau Nord Stream II. Mai nou, insa, si Austria are o serie de actiuni care privesc direct securitatea energetica a Romaniei.

Astfel, in cadrul discutiilor despre piata unica de energie la nivel european, Austria a militat anul trecut, impreuna cu Germania, ca Romania sa faca parte din piata sud-est europeana, impreuna cu Bulgaria si Grecia, potrivit unor surse din sectorul energetic, conform Adevarul Financiar.

Au incercat sa ne faulteze la electricitate

Or, Romania era deja cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia inca de la finele anului 2014. Daca am fi fost mutati in piata estica in locul celei central-europene, electricitatea de la noi nu ar mai fi ajuns in Austria. In acest moment, Romania exporta cantitati mari de energie. Cele doua tari au zis ca este o eroare, dar au continuat cu planul, potrivit surselor. In final, la nivel diplomatic, Romania a reusit mentinerea in piata centrala, avantajul fiind mixul echilibrat de energie. Mai concret, faptul ca tara noastra dispune atat de energie hidro, nucleara, pe carbune, gaze sau regenerabila a constituit un avantaj, ca si faptul ca eram deja cuplati cu statele din centrul Europei.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri