Producatorul german de medicamente Merck KGaA a dezvaluit in cursul zilei de joi o oferta in valoare de 13,26 miliarde de euro pentru achizitionarea companiei elvetiene de biotechnolonogie Serono, dand astfel nastere unei mari puteri farmaceutice europene.

Oferta va crea astfel unul din cele mai mari grupuri de farmaceutice european, cu o valoare de piata de aproximativ 32 de miliarde de dolari, cu vanzari anuale de aproximativ opt miliarde de euro si un buget de cercetare de aproximativ un miliard de dolari.

Grupul Merck, care la inceputul acestui an nu a reusit sa finalizeze cumpararea companiei rivale Schering, a declarat ca va trebui sa faca rost de capital pentru a finanta aceasta afacere, care presupune cumpararea unei participatiuni de 64,5% de la familia Bertarelli, fondatoare a companiei elvetiene. Participatiunea familiei Bertarelli va oferi grupului Merck 75,5% din puterea de vot din cadrul consiliului de administratie al companiei Serono.

Acest acord vine dupa incercarile directorului General al Serono, Ernesto Bertarelli, de a gasi companii pe care sa le achizitioneze, nereusind sa gaseasca un cumparator interesat de cumpararea companiei pe care o conduce, anunta NewsIn.

"Avand in vedere faptul ca Bertarelli anuntase o strategie agresiva de achizitii, anuntul de azi reprezinta o mare surpriza pentru piata", a declarat un analist al Sal. Oppenheim, Tilman Dumrese.

Pentru grupul german Merck, care a suferit o pierdere importanta in fata rivalului Bayer la inceputul acestui an cand nu a reusit sa finalizeze achizitionarea grupului Schering, acest acord este foarte important.

Producatorii europeni de medicamente, in special cei de dimensiuni medii, precum Merck si Serono au fost afectati de piata extrem de competitiva si de cresterea plafoanelor de fonduri pentru cercetare. Multi producatori de dimensiuni medii se bazeaza pe o serie destul de limitata de medicamente si posibilitatile de cercetare si productie de noi medicamente este relativ redusa.

Chiar daca in ultimul timp cele doua grupuri s-au bucurat de rezultate bune, analistii sunt rezervati in ceea ce priveste prosibilitatile de mentinere a ritmului de crestere pentru perioada urmatoare, odata cu realizarea fuziunii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri