Unul dintre ultimele bastioane ale socialismului este pe cale sa dispara. Desi oficial tot partidul comunist se afla la conducere, Cuba s-a angajat pe calea reformelor si isi deschide tot mai mult economia.

In vara anului trecut, SUA au reluat relatiile la nivel de ambasada cu Cuba, dupa mai bine de 54 de ani de ostilitati. Aceasta deschidere a Cubei a fost posibila dupa ce, cu opt ani in urma, in februarie 2008, Raul Castro devenea oficial presedintele Cubei. El este fratele mai mic al lui Fidel Castro „El lider maximo“, care se retrasese in 2006 din viata publica din cauza sanatatii precare, conform Adevarul Financiar.

Raul Castro insista ca in Cuba nu este tranzitie economica. El vrea sa evite ideea implementarii unei „schimbari de regim“, a tranzitiei spre economia de piata, asa cum s-a petrecut in Romania sau in intreaga Europa rasariteana. Oficial este vorba doar despre elemente de economie de piata grefate pe sistemul centralizat de conducere a economiei.

Reformele au menirea de a impulsiona cresterea economica pentru a sustine programele sociale si incluziunea economica a tuturor cetatenilor cubanezi. In propaganda oficiala reformele sunt prezentate ca „imbunatatiri” ale socialismului. Schimbarile au loc „fara graba, dar fara nicio pauza” spune Raul, care a anuntat ca intentioneaza sa paraseasca presedintia tarii in 2018.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: merc67 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri