Cei 28 de lideri ai UE au ajuns vineri la un acord asupra unui compromis care "innoieste pactul" Marii Britanii cu Europa, un acord pe care premierul David Cameron il considera suficient pentru a recomanda ramanerea tarii sale in Uniune, relateaza AFP care prezinta principalele puncte ale acordului.

Cameron i-a prezentat presedintelui Consiliului Euopean Donald Tusk, intr-o scrisoare, in noiembrie 2015, principalele sale revendicari, precizeaza AFP, care prezinta ceea ce a obtinut premierul britanic in urma unei serii de compromisuri, masuri formulate adesea intr-un limbaj diplomatic ambiguu, comenteaza agentia franceza, scrie Mediafax.

Imigratie

Sub imensa presiune a concetatenilor sai si Partidului Conservator impotriva unei cresteri a nivelului imigratiei, Cameron voia sa impuna un moratoriu pe o perioada de patru ani cetatenilor UE prezenti in Marea Britanie si care solicita ajutoare si locuinte sociale. El dorea, de asemenea, sa-i impiedice pe acesti migranti sa beneficieze de alocatii familiale pentru copiii lor ramasi in tarile de origine.

In fata opozitiei tarilor din Europa de Est, premierul britanic a obtinut o clauza de salvgardare, pentru o perioada de sapte ani, in privinta anumitor ajutoare sociale pentru noii migranti, care permite limitarea platilor in mod gradual. De asemenea, un sistem urmeaza sa fie creat in vederea indexarii alocatiilor familiale la nivelul de trai din tara in care traiesc copiii. Acest sistem se va aplica noilor solicitanti, dar poate sa fie extins si la actualii beneficiari, incepand din 2020.

Suveranitate

Pentru a le raspunde celor ingrijorati de jugul Bruxellesului asupra institutiilor britanice, premierul britanic cerea o scoatere de sub angajamentul catre o "Uniune tot mai stransa" - unul dintre pilonii constructiei europene - in mod "constrangator din punct de vedere legal si ireversibil". Concret, el dorea un sistem al "cartonasului rosu", care sa fi permis unui grup de parlamente nationale sa opuna un vot de veto oricarei legislatii europene.

Cameron a obtinut o scutire a Marii Britanii de la o "Uniune tot mai stransa", care urmeaza sa fie inscrisa in tratate, daca va apare oportunitatea remanierii acestora. "Cartonasul rosu" poate fi folosit cu conditia sa existe o alianta a 55% din voturile parlamentelor nationale, ceea ce face acest mecanism complicat in practica. In privinta principiului subsidiaritatii, Cameron a anuntat ca preconizeaza sa adopte noi masuri in vederea protejarii suveranitatii britanice.

Guvernanta economica

Premierul britanic nu voia sa vada statutul Marii Britanii afectat de faptul ca tara sa nu foloseste moneda euro. Este vorba despre un domeniu extrem de sensibil pentru aceasta tara, a carei capitala este unul dintre centrele financiare mondiale. El cerea o serie de "principii legal constrangatoare", ca de exemplu recunoasterea faptului ca UE are mai multe monede, ca tarile care nu sunt membre ale zonei euro nu pot fi victimele discriminarii si ca britanicii nu trebuie sa plateasca pentru crizele din zona euro.

Cameron revendica faptul ca a obtinut masuri de protectie pentru cartierul financiar City impotriva oricarei discriminari din partea tarilor care folosesc moneda unica, apreciind ca UE recunoaste "pentru prima data" ca are mai multe monede. Insa vocabularul textului ramane vag: institutiile Uniunii "vor facilita coexistenta intre mai multe perspective", se arata in document. Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a insistat ca documentul nu acorda niciun vot de veto Londrei in ceea ce priveste luarea deciziilor.

Competitivitate

Mai putine sarcini administrative, libera circulatie a capitalurilor, bunurilor si serviciilor - acestea erau cererile premierului britanic in acest domeniu. Aceasta parte nu a ridicat cu adevarat probleme, competitivitatea fiind una dintre prioritatile Comisiei Juncker. Blocul european a convenit sa "amelioreze competitivitatea" si sa adopte "masuri concrete" pentru a avansa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri