Duma, camera inferioara a Parlamentului Rusiei, a aprobat, vineri, la prima lectura liniile generale ale bugetului Rusiei pentru anul 2007, marcat de o crestere semnificativa a cheltuielilor, in contextul apropierii alegerilor legislative si prezidentiale.
Deputatii, al caror mandat se incheie in decembrie 2007, au aprobat liniile generale ale proiectului de buget cu 343 de voturi pentru, cu mult peste majoritatea necesara de 226 de voturi. Au fost 94 de voturi impotriva si nicio abtinere. "Este un buget de investitii pentru imbunatatirea vietii cetatenilor sovietici", a declarat ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, cu un lapsus (cetateni "sovietici", in loc de cetateni "rusi") remarcat de catre deputati, informeaza NewsIn. Salariile functionarilor si ale militarilor urmeaza sa creasca cu 50%, in anul 2007, in conformitate cu promisiunile presedintelui Putin, pentru anul electoral. In decembrie 2007, vor avea loc alegeri legislative, iar in martie 2008, se vor desfasura alegerile prezidentiale.

Fondurile alocate marilor "proiecte nationale" - sanatate, educatie si locuinte- cresc si acestea, tot cu 50%, la nivelul de 230 de miliarde de ruble (8,51 miliarde de dolari). Noua politica demografica rusa are alocate fonduri de 32 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de dolari). Armata, securitatea nationala si fortele de ordine nu au fost uitate nici ele, alocandu-li-se fonduri in crestere cu 286,5 miliarde de ruble (10,7 miliarde de dolari), suma finala destinata fiind de 1.485 de miliarde de ruble (55 de miliarde de dolari).

Bugetul trebuie sa fie aprobat definitiv de catre deputati, la data de 11 octombrie. In decurs de patru ani, cheltuielile bugetare ruse au crescut cu 59%, a declarat ministrul rus de finante, datorita majorarii veniturilor statului provenite din sectorul petrol si gaze. Bugetul rus va ramane excedentar, la fel ca in anii anteriori, surplusul prevazut fiind de 1.502 miliarde de ruble (56 de miliarde de dolari), adica 4,8% din produsul intern brut (PIB) rus.

Aceste previziuni sunt stabilite pe baza unei cresteri economice de 6%, in 2007, dupa nivelul de 6,6%, inregistrat in anul 2006 si a unui pret mediu pentru barilul de petrol Ural (referinta pentru petrolul rus) de 61 de dolari. In acest moment, pretul petrolului rus se situeaza la nivelul de 57 de dolari barilul.

In ciuda acestui excedent confortabil, anumite voci denunta nivelul prea accentuat de dependenta a bugetului rus de petrol si gaze, din aceasta zona urmand sa revina peste 52% din veniturile bugetare ale anului viitor, acesta fiind un nivel record. "Ne aflam intr-o zona periculoasa", avertizase ministrul rus de finante, in luna august, cu ocazia prezentarii bugetului.

"Cu toate acestea, bugetul rus nu va deveni deficitar, decat in situatia in care pretul barilului de petrol scade sub nivelul de 37 de dolari barilul, perspectiva care este, in acest moment, foarte ipotetica", a precizat oficialul rus. Ministrul Kudrin a facut din nou, apel la pastrarea unei parti din veniturile petroliere in fondul de stabilizare, conceput ca rezerva bugetara. Opozitia comunista si partidul nationalist de stanga Rodina au votat impotriva proiectului de buget, considerand cheltuielile prevazute ca fiind insuficiente.

"Este un buget impotriva stiintelor si in favoarea oligarhiei care fura", a declarat deputatul comunist Vladimir Kahin.Deputatul de stanga, Serghei Glaziev a denuntat acest buget ca fiind "arhaic", in cazul in care 42% din cheltuieli sunt destinate functionarii aparatului guvernamental.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri