Autoritatile din Rusia au declarat, vineri, ca vor respinge solicitarile Exxon Mobil pentru un camp petrolier de mici dimensiuni, localizat in apropierea platformei gigantului american, Sakhalin-1, deoarece va acorda drepturile de exploatare companiei de stat din Rusia, Rosneft.
Masura arata ca autoritatile de la Kremlin isi mentin presiunile asupra lucrarilor acordate investitorilor straini, care sunt in defavoarea Moscovei, dupa ce pretul petrolului a crescut, la nivel global si dupa ce statul a decis sa recastige controlul asupra industriilor importante.

"A existat o singura oferta acceptata la licitatie si aceasta a venit din partea Rosneft, ceea ce inseamna ca grupului de stat i se va acorda, in mod automat, licenta, dupa intalnirea comisiei pentru licitatie", a declarat un oficial din cadrul Ministerului Resurselor rus. Ministerul i-a comunicat, deja, firmei Exxon, ca nu va extinde exploatarea pentru Sahalin-1, in ciuda descoperirii de noi rezerve in apropierea sau in cadrul zonelor cu zacaminte existente. Campul petrolier, cu rezerve de 66 de milioane de barili, este unul de dimensiuni reduse, comparativ cu standardele rusesti si cu zacamintele Exxon, de la Sakhalin-1, de 2,25 de miliarde de barili de titei.

Cu toate acestea, Exxon, cea mai mare companie mondiala, raportat la valoarea de piata, a tratat cazul cu seriozitate, iar reprezentantii grupului american au declarat ca masurile autoritatilor din Rusia contravin intelegerii initiale pentru impartirea cotelor de productie si au avertizat Moscova ca acesta ar putea prejudicia climatul de investitii din aceasta tara. Exxon detine pachetul majoritar de actiuni in cadrul proiectului Sakhalin-1, cu o cota de 30%. Rosneft este partener, in cadrul acestui proiect, cu 20%, impreuna cu compania indiana ONGC si cu grupul japonez Sodeco.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri