National Bank of Greece (NBG) a pierdut pozitia de cea mai mare banca din Grecia in functie de active, pentru prima oara in istoria de 175 de ani a bancii, in favoarea Piraeus Bank, relateaza Bloomberg.

Piraeus Bank, care inainte de criza financiara din 2009 ocupa pozitia a patra pe piata bancara elena, si-a marit de peste trei ori activele in ultimul deceniu, prin preluarea mai multor banci, conform News.ro

In urma vanzarii diviziei turce Finansbank catre Qatar National Bank, activele totale ale NBG au scazut la 83,8 miliarde de euro, sub cele ale Piraeus, de 87,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de banci.

NBG, la care fondul elen de stabilitate financiara detine o participatie de 40%, dupa recapitalizarea din 2015, a anuntat pentru trimestrul patru pierderi nete de 889 de milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 195 milioane de euro in trimestrul al treilea, excluzand activele si profiturile operatiunilor vandute, potrivit Reuters.

In trimestrul patru al anului 2014, NBG a raportat pierderi de 1,11 miliarde de euro, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante de 1,47 miliarde de euro.

NBG a convenit la sfarsitul lunii decembrie vanzarea participatiei de 99,8% la Finansbank , catre Qatar National Bank, pentru 2,75 miliarde de euro, in cadrul masurilor de reducere a deficitului de capital.

Provizioanele pentru creditele neperformante din Grecia au urcat in trimestrul al patrulea la 671 de milioane de euro, de la 232 de milioane de euro in 6trimestrul precedent.

La nivel de grup, rata creditelor neperformante a crescut la 33,1% din total, fata de 33% in septembrie. Imprumuturile de la Banca Centrala Europeana si de la Banca Greciei au scazut la 24 de miliarde de euro, de la 25,6 miliarde de euro in trimestrul al treilea.

Cele mai mari patru banci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

Sursa foto: Martin Capek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri