Producatorul italian de bauturi Davide Campari-Milano cumpara Grand Marnier Group, intr-o tranzactie de 684 de milioane de dolari prin care va dobandi nu doar un brand renumit de bautura, ci si dreptul de proprietate pentru o vila istorica dintr-un oras pe Coasta de Azur, care ar fi cea mai scumpa piata imobiliara din lume, relateaza Bloomberg.

Familia Marnier-Lapostolle, care controleaza Grand Marnier ,detine Villa les Cedres din Saint Jean Cap Ferrat din anii 1920. Vila, inconjurata de o gradina botanica de 14 hectare, este pe o peninsula in Mediterana situata intre Nisa si Monaco, conform News.ro

Intre vecinii vilei se afla Paul Allen, co-fondator al Microsoft, vicepresedintele Lukoil Leonid Fedun, familia Ferrero, creatoarea cremei Nutella, si Curt Engelhorn, stranepotul fondatatorului grupului german din industria chimica BASF, potrivit relatarilor din presa.

Campari a precizat ca intentioneaza sa vanda Villa les Cedres si sa imparta banii obtinuti cu actionarii Grand Marnier. Cumparatorii ar putea fi greu de gasit pe o piata unde, potrivit revistei franceze Capital, preturile proprietatilor pot ajunge la peste 200.000 de dolari metrul patrat.

Magnatii ruti au contribuit in ultimii ani la cresterea preturilor de pe Riviera Franceza, cum mai este numita Coasta de Azur, dar acesti cumparatori au disparut intre timp, din caua recesiunii din Rusia si a prabusitii preturilor petrolului, a declarat Alexandra Connolly, care conduce o agentie imobiliara in regiune.

”Este fara indoiala cel mai scump loc de pe Riviera Franceza si este probabil cel mai scump din lume. Timp de 10 ani oamenii au venit si au platit tot mai mult, iar acum, ca rusii nu mai vin, nu mai exista o clientela reala dispusa sa plateasca acele preturi”, a explicat Connolly. Ea a adaugat ca nu poate estima imediat valoarea Villa les Cedres.

Cel putin un miliardar rus si-a exprimat regretul de a fi investit pe Coasta de Azur. In 2009, grupul Onexim, al miliardarului Mihail Prohorov, a intentat un proces pentru recuperarea unui avans de 39 de milioane de dolari depus pentru Villa Leopolda, o proprietate cu o suprafata de 8 hectare, argumentand ca proprietarea acesteia, vaduva bancherului Edmond Safra, a schimbat termenii vanzarii.

Onexim a convenit sa plateasca 390 de milioane de euro pentru vila respectiva, inainte de criza financiara globala. Un tribunal a decis ulterior ca, potrivit legislatiei franceze, Onexim a renuntat la avans.

Coasta de Azur a fost intotdeauna ”terenul de joc” al celor fabulos de bogati. Regele Leopold al II-lea al Belgiei a detinut Villa les Cedres, inainte ca Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle sa o cumpere in anii 1920.

Trupa The Rolling Stones a inregistrat albumul Exile on Main St din 1972 intr-o vila aflata in orasul vecin Villefranche sur Mer.

Campari, care fabrica marca de whiskey Wild Turkey si votca Skyy, pe langa lichiorul sub marca proprie, a recunoscut ca vanzarea vilei ar putea sa nu aiba loc prea curand.

”Vila este situata intr-una dintre cele mai exclusiviste enclave din sudul Frantei si vanzarea unei astfel de proprietati are loc o data sau de doua ori intr-un deceniu”, a spus directorul general al Campari, Robert Kunze-Concewitz.
Din suma obtinuta din vanzarea vilei, Campari va pastra 80 de milioane de euro, iar restul va fi distribuit actionarilor Grand Marnier.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri