Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va incepe duminica o vizita istorica in Cuba, pentru a confirma reinnodarea relatiilor diplomatice dintre Washington si Havana, dupa decade pline de tensiune intre cel mai puternic stat din lume si mica tara insulara care i-a rezistat.

Liderul SUA va cere respectarea drepturilor civile in fata poporului cubanez la aproape 90 de ani de la vizita ultimului presedinte, Calvin Coolindge, noteaza News.ro. Potrivit The Guardian, intreaga familie prezidentiala va calatori duminica la Havana. Vizita istorica se va concentra asupra unor momente cheie, precum discursul lui Barack Obama in fata poporului cubanez, care va fi transmis in direct de televiziunea de stat, un summit cu Raul Castro, dar si un moment de repaus, cand liderii celor doua state vor urmari un meci de baseball.

Jocul de baseball este un simbol atat pentru nationalismul cubanez, cat si pentru cel american, o punte intre cele doua tari. De asemenea, liderul de la Washington va avea o intalnire privata cu disidentii cubanezi, dar si un moment de omagiere a Bisericii Catolice, care a intermediat discutiile diplomatice cu Havana si a permis redeschiderea relatiilor dintre cele doua state in iulie 2015.

Vizita presedintelui reprezinta finalizarea unui proces care a inceput cu anuntul istoric de reinnodare a relatiilor, de la finele anului 2014. Atunci, liderii celor doua state s-au intalnit pentru a-si anunta intentia de a pune capat embargoului care este in vigoare din perioada Razboiului Rece.

Obama va fi sub presiune pentru a demostra ca decizia sa de a redeschide canalul diplomatic va avea efecte reale in ceea ce priveste reformarea statului insular. In pregatirea vizitei istorice, presedintele a discutat cu mai multi cubanezi americani proemineti, pentru a stabili care sunt sperantele si ingrijorarile acestora cu privire la reinnodarea relatiilor. Presedintele va fi insotit de mai multi afaceristi americani, care vor demonstra ce pot aduce investitiile americane in insula lovita de o criza economica prelungita, dar si de senatori republicani.

Vizita lui Barack Obama a starnit un val de critici in randul republicanilor, care au sustinut ca este o greseala sa iti arati sprijinul fata de regimul dictatorial al familiei Castro. Liderul de la Casa Alba a fost criticat si de prezidentiabilii republicani Ted Cruz si Marco Rubio, ambii descendenti ai unor imigranti cubanezi, care au sustinut ca vizita de stat la Havana este o greseala. Insa, in ciuda criticiilor, Obama se va prezenta in fata poporului cubanez pentru a cere respectarea drepturilor civile, promitand in schimb ca SUA nu va mai cauta sa schimbe regimul Castro, pentru a aduce la putere un lider democrat.

Marti, SUA si Cuba au semnat un acord pentru a permite zboruri comerciale directe intre cele doua state, un acord ce duce la normalizarea relatiilor, ceea ce urmareste si Barack Obama. Insa, executivul cubanez, desi este incantat de vizita liderului de la Washington, nu doreste implicarea americanilor in treburile politice interne. Criticii lui Obama l-au acuzat ca ofera prea multe in schimbul a prea putine concesii din partea liderilor cubanezi si ca face un “dans al victoriei” prematur.

Pe de alta parte, administratia Obama insista ca aceasta atitudine este in beneficiul poporului cubanez si va deschide insula pentru afacerile americane – desi liderii cubanezi au implementat lent reformele economice necesare. Deocamdata, embargoul comercial impus de SUA asupra Cubei in urma cu decenii ramane in vigoare si sunt putine sanse ca legislativul american sa il ridice prea curand, avand in vedere majoritatea republicana din Senat.

Washington-ul a pus capat relatiilor diplomatice cu Havana in 1961, inainte de a sprijini, in acelasi an, Invazia din Golful Porcilor. Un moment de maxima tensiune intre cele doua state a fost anul 1962, cand criza rachetelor din Cuba a adus lumea la un pas de declansarea unui al treilea razboi mondial. Relatiile americano-cubaneze au ramas tensionate in timpul regimului lui Fidel Castro, mai ales dupa impunerea embargoului in 1962, care a fost intarit de fiecare ocupant de la Casa Alba, in special de catre George W. Bush.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri