Agentia de evaluare financiara Moody\'s Investors Service a plasat, vineri, ratingul \"A1\" al Ungariei sub supraveghere in vederea unei posibile deprecieri.
Ultima evaluare Moody's a obligatiunilor guvernamentale in forinti si valuta ale Ungariei a fost "A1", aceasi nota avand si depozitele valutare bancare. Vor ramane neafectate de aceasta supraveghere nota financiara "Aa1"acordata obligatiunilor in valuta ale tarii, care masoara posibilitatea unui moratoriu de plati a datoriilor in eventualitatea incapacitatii de plata a guvernului, ratingul "Aaa" acordat depozitelor in forinti si limita "Aaa" pentru forinti care indica posibilitatea maxima pentru orice emitator de titluri din Ungaria, conform Rompres.

"Ungaria are deficitele de cont curent si fiscal foarte mari de cativa ani si in continuare nu-si atinge tintele fiscale proprii. Drept urmare, datoriile guvernamentale au crescut continuu", a declarat vice-presedintele Moody's, Jonathan Schiffer. "Desi performantele macroeconomice ale tarii au fost destul de bune in acest timp, aceste circumstante favorabile nu vor dura mult timp", a adaugat Schiffer. El a adaugat ca "noile proiecte de politica economica ale guvernului cu majorari de taxe combinate cu regularizari ale preturilor ridicate vor conduce la incetinirea cresterii economice a tarii si vor afecta veniturile guvernamentale in timp ce presiunile inflationiste vor creste, drept consecinta a acestor politici".

Mai mult decat atat, va fi din ce in ce mai greu pentru Banca Centrala a Ungariei sa se pozitioneze adecvat intre controlul inflatiei si speculatiile monetare, pentru a crea conditii favorabile de crestere economica si competitivitate a exporturilor, a mai precizat comunicatul agentiei de evaluare.

Evenimentele politice curente sugereaza o mai mare instabilitate pe termen scurt si mediu. Politica economica a Ungariei a fost de asa natura incat nici un partid nu a fost suficient de puternic pentru a porni un pachet de reforme corelate bugetului sectorului public de la mijlocul anilor 1990. Actualul premier, desi a promis ca va realiza asemenea reforme, a fost slabit de ultimele evenimente. In eventualitatea ca acesta va fi inlocuit, nu este clar daca noul premier va duce la capat un asemenea program, a precizat Moody's.

"Multe reforme structurale potentiale mai trebuie realizate la nivelul administratiilor locale. Este probabil ca actuala administratie sa nu fie intarita de alegerile locale care vor avea loc la inceputul lunii octombrie. Deci, atat liderului coalitiei cat si coalitiei insasi le va fi mai greu decat pana acum sa porneasca o reforma a bugetului sectorului public", a precizat Moody's.

In asemenea circumstante, riscul unui scenariu negativ in privinta speculatiei monetare si a deteriorarii procentului datoriilor este in crestere. Viitoarea revizuire a ratingului Ungariei va depinde de dorinta si abilitatea guvernului de a sustine lung asteptatele si mult doritele reforme structurale legate de cheltuielile sectorului public al Ungariei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri