Claudiu Berbece, un fost jurnalist roman stabilit de trei ani la Bruxelles, a povestit marti cum este atmosfera in oras in urma atacurilor teroriste si ce efecte va avea situatia asupra Europei.

Transportul in comun de la suprafata inca mai functioneaza, insa localnicii nu se grabesc sa iasa pe strada marti, a spus fostul jurnalistul, stabilit de trei ani la Bruxelles.

Peste tot in oras se aud sirene. Bruxelles-ul este in stare de alerta, in urma celor sase atacuri teroriste de marti dimineata, soldate cu 21 de morti, potrivit AFP. Claudiu locuieste chiar aproape de statia de metrou Schuman, unde a avut loc unul din atacurile teroriste. Primul lucru pe care l-a sesizat cand s-a trezit dimineata a fost numarul mare de sirene care se auzeau de pe strada. Cand si-a verificat telefonul, avea sase mesaje "Esti ok?", "Esti bine?", si doua apeluri nepreluate. A iesit pe strada sa vada ce se intampla si a plecat pe ruta sa normala catre birou, iar orasul i s-a parut linistit, chiar mai putin populat decat in mod normal. La distanta se vedea fumul de la statia de metrou unde au avut loc un atac terorist, iar pe strazi circula masini cu sirene ale politiei, pompierilor si ambulante.

"In zona unde sunt, chiar daca sunt aproape de statia de metrou Schuman si nu foarte departe de aeroport, zona unde sunt eu e mai linistita. Daca nu as fi stiut ce s-a intamplat, as fi zis ca e o zi normala, doar ca sunt foarte multe sirene. Am mers 15 minute pe jos, inca functioneaza transportul in comun de la suprafata, autobuzele. Ce se va intampla? In noiembrie, dupa atacurile de la Paris a fost lock down mai mult de o saptamana, patrula armata pe strazi si aveau doar suspiciuni de atacuri, acum chiar s-a intamplat. E posibil sa inchida metroul, poate si alte mijloace de transport in comun. Nu stiu ce se va intampla cu aeroportul, era aeroportul principal", a spus pentru Mediafax Claudiu Berbece.

In ceea ce priveste efectele imediate ale situatiei, cel mai probabil vor fi anulate vizite oficiale la Bruxelles, crede el.

De asemenea, fostul jurnalist roman mai crede ca atacurile vor fi speculate de catre partidele nationaliste europene, care deja au inceput sa creasca in sondaje in urma atacurilor teroriste de la Paris si a atacurile asupra femeilor din noaptea de Anul Nou din mai multe orase germane. "Genul acesta de atacuri au un scop clar, sa declanseze frica in populatie", a spus Berbece. In ceea ce priveste un posibil atac terorist in Romania, fostul jurnalist nu crede ca tara noastra este o tinta interesanta pentru teroristi.

"Bucurestiul probabil ca nu va fi niciodata o tinta interesanta pentru teroristi, atacurile astea sunt calculate. Insa, e de ajuns sa fie un astfel de atac in centrul civilizatiei ca sa afecteze pe toata lumea, intr-un fel sau altul. Politica de fortareata nu merge. Nu poti sa spui ca stai in tara la tine si totul va fi okay, ca nu va fi. Poate nu mori, dar efectele tot vor veni: ingradirea libertatii de circulatie, job-uri pierdute", a mai spus Claudiu Berbece.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri