Presedintele Camerei Deputatilor din Republica Italiana, Laura Boldrini, a declarat, marti, in Parlamentul Romaniei, ca Romania a indeplinit criteriile prevazute si ar trebui sa faca parte din spatiul Schengen, afirmand ca Italia sustine si reafirma aceasta pozitie.

''In 2012 am fost printre primele tari care au eliminat restrictiile temporare impuse lucratorilor romani si astazi Italia reafirma ca Romania a indeplinit criteriile prevazute si ar trebui sa faca parte din spatiul Schengen. Noi sustinem aceast potitie si eu astazi o reafirm'', a declarat presedintele Camerei Deputatilor din Republica Italiana, Laura Boldrini, in Parlamentul Romaniei, scrie Mediafax.

Ea a afirmat ca libera circulatie este unul dintre principiile fondatoare ale UE si este de neconceput ca ar putea exista categorii diferite de cetateni europeni si anume ca o parte dintre cetatenii UE pot calatorii liber, iar altii se confrunta cu obstacole.

Boldrini a criticat acordul incheiat intre UE si Marea Britanie, afirmand ca submineaza egalitatea lucratorilor UE.
''Sunt convinsa ca acest acord care a fost incheiat intre UE si Regatul Unit al Marii Britanii este unul care submineaza egalitatea dintre lucratorii din anumite tarii si cei ai unui anumit stat al UE. In schimb, egalitatea cetatenilor european este un punct de plecare al UE de la care s-a facut o derogare o singura data. Cei care au platit pretul au fost chiar cetatenii romani si cei bulgari. Ma preocupa ca acest lucru este din nou pus in discutie la nivelul UE'', a spus Boldrini.

Demnitarul italian a sustinut ca atat Italia, cat si Romania ''au trait exodul a milioane de cetateni care au emigrat in cautarea unei vieti mai bune'', sunt membri UE si se confrunta cu provocari comune precum efortul de combate coruptia si de a pune capat discrimarilor impotriva minoritatilor.

''Italia gazduieste cea mai mare comunitare de romani din strainatate, peste 1.100.000 de barbati, femei si copii care contribuie la cresterea noastra. (…) In Italia, un rezident strain din patru este roman, (…) dar sunt si conationali de-ai mei care au decis sa lucreze in Romania'', a conchis Boldrini. In urma intalnirii cu presedintele Camerei Deputatilor din Romania, Valeriu Zgonea, acesta din urma a semnat declaratia pentru o mai mare integrare europeana.

''Semnarea declaratiei pentru o mai mare integrarea europeana de catre domnul presedinte Zgonea este un moment foarte important care a avut loc astazi. Aceasta declaratie s-a nascut la 14 septembrie anul trecut a fost semnata de catre patru state si anume: Italia, Luxemburg, Franta si Germania, iar astazi a ajuns la un numar de 12 semnatari. In aceasta declaratie noi afirmam cateva principii foarte importante. In ea spunem ca din aceasta criza trebuie sa iesim cu o Europa mult mai unita si nu dezbinata. Pentru ca toate aceste provocari cu care ne confruntam nu pot fi solutionate doar la nivel national. Spunem acolo ca suntem pregatiti sa impartasim suveranitatea. Politica europeana trebuie sa creasca si nu trebuie practic sa noi sa tinem cont de acest impact pe care il au asupra cresterii economice. Spunem acolo si faptul ca ne indreptam catre o federalizare a Europei, o uniune a Europei care sa fie compusa din 20 de state'', a declarat Laura Boldrini, la finalul intanirii cu Valeriu Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor din Italia a vorbit si despre criza refugiatilor, considerand ca aceasta nu ar exista daca toate tarile Uniunii Europene ar fi de acord cu cotele.

''Astazi nu am vorbi despre criza refugiatilor daca toate cele 28 de state al Uniunii Europene si-ar asuma propriile raspunderi. Practic ne-am confruntat cu situatia ca trebuie sa delegam Greciei aceasta sarcina de a se ocupa de criza respectiva din partea Europei. Am delegat si Turcia care are 3 milioane de refugiati dar care nu are totusi o legislatie care sa ii permita sa poata sa gestioneze toti acesti refugiati (...) Am vorbit la aceasta intalnire si de una din provocari dar poate ca in realitate sunt doua pe care personal le consider foarte mari, enorme: terorismul care se combate cu siguranta printr-o cooperarea mult mai mare la nivel european si fluxul de refugiati care este cealalta provocare", a mai spus presedintele Camerei Deputatilor din Italia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri