Comisia Europeana va decide astazi daca va urma procedura pentru infractiuni aplicata autoritatilor spaniole, care au adoptat in februarie un decret lege cu scopul de a bloca oferta publica de cumparare a grupului energetic german E.ON pentru cel spaniol Endesa.

Comisarul pentru piata interna, Charlie McCreevy, a deschis procedura de infractionalitate in luna mai, cerandu-le autoritatilor de la Madrid sa justifice legea care a extins puterile Comisiei Nationale a Energiei (CNE), autoritatea spaniola pentru gaz si electricitate.

"Comisia va discuta, marti, aceasta alegere, din punctul de vedere al pietei interioare", a declarat potrivit NewsIn, purtatorul de cuvant al lui McCreevy, Oliver Drewes.Comisia va putea sa decida, cu aceasta ocazie, daca sa-i adreseze sSaniei un avertisment motivat, ultima etapa inaintea sesizarii Curtii Europene de Justitie.

Decretul lege in cauza, adoptat in data de 24 februarie, la patru zile dupa anuntarea, de catre E.ON, a ofertei publice pentru cumpararea Endesa, consolideaza prerogativele CNE si ii permite sa studieze operatiunile de achizitionare ce ar putea afecta interesele strategice ale tarii. Comisia se teme ca aceste dispozitii "limiteaza libera circulatie a capitalurilor si dreptul de inregistrare" prevazut de legea europeana.

Pe de alta parte, "caracterul vag si nedeterminat" al motivelor pentru refuzul autoritatilor mentionate in cadrul decretului lege, "le da autoritatilor o mare putere de decizie". Reprezentantii Comisiei de la Bruxelles trebuie sa mai decida, marti, daca Spania a incalcat sau nu regulile europene ale concurentei, prin impunerea unor conditii pentru fuziunea grupurilor E.ON si Endesa.

Conditiile impuse anterior de catre CNE obligau E.ON la compromisuri majore in privinta gestionarii activelor nucleare ale Endesa, dar si la cedarea a 35% din capacitatea de productie pe care Endesa o are in Spania, respectiv de 7.600 de megawatti, masuri care au fost considerate neconforme cu normele europene pentru concurenta de catre executivul UE.

Controversa in ceea ce priveste compania Endesa dureaza de mai multe luni si a alimentat acuzatiile de protectionism, a caror tinta a fost guvernul spaniol, care a sustinut, initial, constituirea unui gigant national al energiei, care sa reuneasca Endesa si Gas Natural.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri