Planul rusesc de a muta ruta gazelor naturale din campul gazeifer Shtockman catre Europa nu este deloc benefic pentru companiile americane Chevron si ConocoPhilips, au declarat analistii in cursul zilei de luni
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Rusia analizeaza posibilitatea de a vinde Europei aproximativ 25-40 de miliarde de metri cubi de gaze din productia totala a campului de 70 de miliarde de metri cubi pe an. Aceasta decizie ar majora cu 15-30% cantitatea de gaze naturale pe care Rusia o livreaza Europei, venind in intampinarea unei preconizate majorari a cererii de energie in zona europeana.

Cu putin timp in urma monopolul de gaze naturale Gazprom a declarat ca doreste sa preia aproximativ 10% din piata Statelor Unite pana in 2010, dupa aceasta data planuind o majorare a cotei de piata in SUA cu inca 20 de procente.

Cu toate ca este gigantic, campul gazeifer Shtokman reprezinta un proiect foarte complicat, aflandu-se departe in largul Marii Barents, compania Gazprom selectand un numar de cinci companii dintre care sa aleaga viitori parteneri de exploatare. Pe langa companiile americane Chevron si ConocoPhilips, prezente pe aceasta lista mai sunt companiile Total (Franta) Statoil si Norsk Hydro (Norvegia).

"Daca Gazprom decide sa se concentreze pe zona europeana, companiile europene au o sansa mai mare de a fi selectate pentru exploatare, in timp ce companiile americane ConocoPhilips si Chevron ar putea fi ignorate", au precizat potrivit NewsIn, analistii de la Deutsche UFG intr-un proiect de cercetare.

Gazprom a declarat ca se afla in cautarea a doi sau trei parteneri pentru exploatarea campului Shtockman, proiect care va costa peste 20 de miliarde de dolari si se va afla in productie timp de 70 de ani. Grupul Gazprom a intarziat in mai multe randuri anuntarea partenerilor, aceasta decizie fiind una de mare amploare pe plan politic, ce ar putea fi folosita de Kremlin ca punct de presiune in cadrul negocierilor cu SUA pentru aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Analistii de la Aton Capital au declarat ca remarcile presedintelui Putin confirma parerilor conform carora grupul Gazprom se afla sub influenta sferelor politice, dar au adaugat ca aceasta situatie este foarte benefica pentru Gazprom, care ar profita de pe urma unei piete in continua extindere si a carei cerere se majoreaza constant.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri