Suedia

Suedia

Suedia deschide topul celor mai rele tari pentru fumatori, in ce priveste legislatia si taxele pentru tutun. In acelasi timp, desi este pe ultimul loc "rau" in ce priveste fumatorii, Suedia are cele mai drastice taxe si legislatie, dupa vecina Finlanda.

Lituania

Lituania

Lituania este singura dintre tarile baltice care intra pe lista celor ma rele state pentru fumatori. Totusi, Lituania are o legislatie mai dura si taxe mai mari pentru alcool.

Ungaria

Ungaria

Vecina noastra Ungaria are o lege antifumat mult mai dura decat multe tari din Uniunea Europeana. Nu doar ca ca fumatul este interzis in spatiile publice inchise, insa numarul magazinelor de tutun a fost redus de la 40.000 la 5.300 in ultimii ani.

Finlanda

Finlanda

Desi nu a prins un loc pe "podium", Finlanda are, de asemenea, reguli si taxe dure in ce priveste fumatul. Acesta este permis doar in localurile mari, cu spatii dedicate si in care clientii nu pot servi nimic. In plus, tara scandinava se afla pe primul loc la taxele mari pentru alcool.

Grecia

Grecia

Grecia, cu atmosfera sa de relaxanta de vacanta, a prins un loc pe "podium" in ce ii priveste fumatul, pe care l-a interzis din 2010 in tot ce inseamna restaurant, pub, cafenea, dar si alte locuri publice, cum ar fi transportul public si chiar locul de munca. Chiar si asa, Grecia este recunoscuta pentru faptul ca in multe localuri clientii sunt lasati sa fumeze.

Irlanda

Irlanda

Irlanda este prima tara din lume care a introdus o lege antifumat, inca din 2004. Deci putem spune ca are tot "dreptul" sa fie pe "podium". De asemenea, anul trecut, Irlanda a adoptat o lege prin care introduce pachete de tigari neutre, adica fara brand, fara logo si fara culori distinctive. Legea va fi aplicabila din 2017.

Marea Britanie

Marea Britanie

Marea Britanie este, asadar, cel mai rau loc din Europa pentru fumatori si bautorii de vin, prin taxele si regulile stricte pe care le practica, potrivit studiului Nanny State Index. Nu doar ca fumatul este interzis in spatiile publice, insa din 2015 fumatul este interzis in masina personala daca in aceasta exista un minor.

Romania

Romania

Desi legea antifumat a fost criticata de unii patroni de restaurante si fumatori, Romania nu este nici pe departate atat de drastica cu fumatorii comparativ cu alte state europene. Romania se afla abia pe locul 19 in ce priveste regulile si taxele pentru fumat.

Sursa foto: photobeginner/Shutterstock.com

Sursa foto: photobeginner/Shutterstock.com