Un proces pentru doua sute de miliarde de dolari, intentat de catre fumatorii de tigari light, a capatat statutul de proces colectiv, afectand cotatiile actiunilor pentru companiile producatoare de tutun.
Procesul, in cadrul caruia companiile precum Altria sunt acuzate ca i-au indus in eroare pe consumatori, determinandu-i sa creada ca tigarile light sunt mai sigure decat cele obisnuite, va intarzia, de asemenea planurile Altria de a emite actiuni pentru subsidiara sa de produse alimentare, Kraft Foods, informeaza NewsIn. Prin aceasta operatiune, Kraft va deveni o companie independenta, in cadrul careia vechii actionari isi vor pastra, insa, pachetele de actiuni. Astfel, valoarea actiunilor Altria, companie care produce tigarile Malboro, a scazut, luni, cu 6,4%, cea mai mare pierdere din ultimii doi ani. Indicele Dow Jones pentru tutunul american a scazut cu peste 5%.

Acuzatorii sustin ca responsabilii pentru marketing din cadrul industriei tutunului doreau sa-i determine pe cumparatori sa aleaga tigarile light, din cauza ingrijorarilor din ce in ce mai mari pentru felul in care fumatul afecteaza sanatatea. Companiile de tigari sustin ca dovezile arata ca, prin lights, ei se refereau la "tigari cu un gust mai usor si ca multi dintre consumatori au inteles acest lucru", a precizat, in scris, judecatorul american Jack Weinstein, care a permis continuarea acestui proces, in numele fumatorilor de tigari light din Statele Unite.

Avocatii acuzarii au argumentat ca producatorii de tutun au obtinut, ilegitim, intre 120 si doua sute de miliarde de dolari, prin inducerea in eroare, folosind formularea light de pe pachetele de tigari. Tigarile light au fost introduse in anii '70. Acest proces a fost inaintat sub legea federala impotriva contrabandei si, daca producatorii de tigari sunt gasiti vinovati de incalcarea legii, daunele vor fi triplate. Sentinta de 540 de pagini i-a luat prin surpindere pe unii analisti, din cauza comentariilor facute de judecatorul Weinstein, in timpul unei audieri, in acest caz, cu doua saptamani in urma.

"Cred ca multi oameni nu se asteptau la asta, deoarece judecatorul a pus la indoiala, acum cateva saptamani, capacitatea fumatorilor de a-si dovedi cauza", a declarat managerul de la Vice Fund, companie care detine 36.000 de actiuni Altria, Charles Norton. Philip Morris SUA si filiala pentru tutun, R.J. Reynolds Tobacco, a Reynolds American, au anuntat ca vor face apel la sentinta data de Weinstein. "Judecatorul Weinstein a sustinut, in repetate randuri, acuzatiile impotriva industriei tutunului, care anterior fusesera respinse de toate curtile federale, iar aprobarile sale anterioare pentru procese colective au fost respinse de Curtile de Apel", a declarat purtatorul de cuvant al Reynolds, David Howard.

Altria, a carei filiala, Philip Morris SUA, este in pozitia de acuzat in acest caz, a sustinut, in repetate randuri, ca urmareste obtinerea transparentei in timpul procesului din SUA, inainte de a emite actiuni pentru Kraft, compania in cadrul careia Altria detine un pachet de 88% din actiuni.

Analistii sustin ca Altria vrea sa se asigure ca acuzatorii nu vor revendica parti din capitalul Kraft, din momentul in care aceasta devine o companie independenta. "In mod inevitabil, se va crea o intarziere", a declarat avocatul Altria, William Ohlemeyer. Valoarea actiunilor Kraft a crescut cu 3%, deoarece decizia de intarziere ii acorda noului director al companiei timpul necesar pentru a pregati Kraft sa devina o companie independenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri