Elvetia a detronat Statele Unite la competitivitate, indica un clasament pe 125 de tari al Forumului de la Davos, publicat in fiecare an. Sectoarele in care a excelat Elvetia au fost institutiile publice si cercetarea stiintifica.
Elvetia, care s-a clasat anul trecut pe locul patru, le-a depasit in acest an pe Finlanda si Danemarca, in timp ce SUA a trecut de pe locul unu pe locul sase. Clasamentul se bazeaza pe opiniile a 11.000 de manageri ai unor companii reprezentative, pe plan mondial, informeaza Rompres.

In afara de infrastructura, Elvetia a luat note bune pentru cadrul sau institutional 'caracterizat de respectul pentru statul de drept, un sistem judiciar performant si institutii publice transparent si fiabile', s-a aratat in raport intitulat 'Indicele competitivitatii mondiale', al carui principal autor a fost Augusto Lopez-Claros.

SUA, foarte bine evaluate pentru inovatia tehnologica, au fost declasate cu cinci locuri in clasamentul general din cauza deficitului si datoriilor tarii. Astfel, SUA se situeaza pe locul 68 la criteriul 'mediul macroeconomic'. Prima putere mondiala a fost notata slab si la domeniile sanatate si educatie, unde s-a clasat pe locul 40, domenii in care inregistreaza o rata a mortalitatii mai ridicata decat a Sloveniei, care aloca 15% din PIB pentru sanatate si educatie.

Calitatea institutiilor publice a pus de asemenea probleme, SUA nefigurand decat pe locul 24 la integritatea functionarilor. Gestionarea crizei legata de victimele uraganului Catrina 'putand stirbi increderea in administratie', au declarat autorii clasamentului. Din UE, Germania si Marea Britanie, in usoara coborare, s-au clasat pe locurile opt respectiv 10. Germania a fost apreciata pentru sistemul sau judiciar si inovatiile sale economice dar a fost penalizata pentru dreptul muncii.

Marea Britanie a fost apreciata pentru dinamica pietei muncii si pentru pietele financiare cele mai sofisticate din lume. Franta a pierdut sase locuri pentru a se clasa pe locul 18, victima a deficitelor si a lipsei de flexibilitate a pietei muncii, la acest din urma criteriu situandu-se pe locul 99.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri