Principalul producator de energie german, grupul E.ON, a dovedit determinarea de a prelua grupul spaniol energetic Endesa, anuntand intentia de a majora oferta de la 25,405 euro la 35 de euro pe actiune.
"Dupa ultimele evenimente privind gruparea Endesa, E.ON isi reafirma dorinta de a finaliza tranzactia", informeaza reprezentantii E.ON intr-un comunicat, consultat de NewsIn. Oferta initiala a E.ON, de aproximativ 27 de miliarde de euro, se va majora astfel pana la 37 miliarde de euro. Aceasta ameliorare a ofertei lasa neatinse conditiile initiale ale propunerii, in special achizitionarea a 50,01% din capitalul principalei firme de electricitate a Spaniei, a precizat grupul german.

Aceasta noua oferta a firmei germane intervine dupa anuntul de luni seara a achizitionarii a 10% din Endesa de catre grupul spaniol de servicii publice Acciona, la pretul de 32 de euro pe actiune. Grupul E.ON a fost sustinut in aceasta initiativa de Comisia Europeana, care a condamnat marti atitudinea Madridului, ce a incercat sa blocheze aceasta tranzactie, estimand ca autoritatile spaniole au actionat contar reglementarilor internationale in ceea ce priveste concurenta.

"Un numar din conditiile impuse grupului E.ON de catre organul spaniol insarcinat cu reglementarea sectorului energetic CNE sunt ilegale", a decis Comisia, care a aprobat procesul de fuziune inca din luna aprilie. Aceasta decizie a Comisiei "intareste determinarea noastra pentru finalizarea preluarii gruparii Endesa", a declarat presedintele consiliului executiv al E.ON, Wulf Bernotat intr-un comunicat emis marti. Guvernul spaniol a precizat ca "va tine cont de decizia Comisiei Europene".

Inainte de operatiunea condusa de grupul Acciona, multi economisti au estimat ca grupul E.ON va trebui sa majoreze oferta pentru a-si asigura controlul Endesa, pentru a contracara oferta concurenta a grupului spaniol Gas Natural, care oferea 22,5 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri