Oficiali militari americani urmaresc indeaproape retele de socializare si informatii de presa potrivit carora Statul Islamic crede ca Rakka, capitala de facto a gruparii jihadiste in Siria, ar putea fi asediata in curand, relateaza CNN.

"Am vazut aceasta declaratie a (starii) de urgenta la Rakka, orice ar insemna acest lucru", a declarat vineri pentru presa colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al coalitiei impotriva Statului Islamic conduse de Statele Unite. "Stim ca acest inamic se simte amenintat, asa cum ar trebui" sa se simta, a adaugat el, potrivit News.ro.

Presa scrie ca Statul Islamic isi muta personalul in jurul orasului si incearca sa creeze ascunzisuri, in anumite zone, pentru a proteja potentiale tinte de atacuri aeriene si terestre. "Ei (jihadistii) observa manevre ale Fortelor Democrate Siriene (FDS, in nordul Siriei)) si ale Coalitiei Arabe Siriene atat la est, cat si la vest", a declarat Col. Steve Warren.

"Ambele zone devin tot mai sigure, iar Fortele Democrate Siriene sunt to mai capabile sa-si genereze propria forta de lupta in aceste zone", a adaugat el.
Coalitia crede ca Statul Islamic raspunde, in prezent, acestor manevre. "Am primit rapoarte potrivit carora ISIL (acronimul Statului Islamic preferat de administratia americana) isi repozitioneaza capacitatile de lupta, gandindu-se, cred eu, la ceea ce va urma", a spus purtatorul de cuvant al coalitiei.

”Am vazut, de asemenea, informatii potrivit carora isi repozitioneaza personalul fie in oras, fie in afara orasului”, a continuat el. Armata americana a notat totodata miscarea unor luptatori in intreg orasul, ceea ce ar putea oferi o sansa mai buna supravegherii aeriene de a-i gasi si de a-i tinti.

Liderul Statului Islamic se afla la Rakka

De asemenea, in pofida faptului ca Washingtonul nu a anuntat in mod oficial ca crede ca liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi se afla in continuare la Rakka sau in apropierea orasului, o serie de oficiali afirma ca aceasta a continuat sa fie o ipoteza de lucru. Insa ei monitorizeaza, in paralel, orice potentiale informatii potrivit carora al-Baghdadi s-ar putea afla in alte locuri.

”(Al-)Baghdadi ramane extrem de prudent” in privinta securitatii sale personale, a declarat un oficial din cadrul Apararii americane pentru CNN. Statele Unite vor continua sa incerce sa-l localizeze, a adaugat el. Insa, chiar daca ar fi localizat si capturat sau ucis, Washingtonul estimeaza ca acest lucru nu va modifica imediat amploarea si capacitatea operatiunilor Statului Islamic, deoarece exista alti lideri pregatiti sa-i ia locul.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri