Statele Unite si Rusia s-au acuzat reciproc vineri de activitati agresive in regiunea Marii Baltice, in momentul in care americanii lanseaza constructia unei baze in Polonia, in completarea sistemului antiracheta in Europa, relateaza AFP, dupa ce baza de la Deveselu, in Romania, a devenit operationala joi.

Presedintele american Barack Obama a denuntat postura militara ”agresiva” a Rusiei de la Casa Alba, unde i-a primit pe liderii a cinci tari nordice. "Suntem unitti in ingrijorarea noastra cu privire la postura militara agresiva a Rusiei in regiunea (Marii) Baltice/(Europei de) Nord", a spus el, potrivit News.ro.

Incidente s-au multiplicat recent la Marea Baltica, unde avioane ruse au survolat in mai multe randuri nave sau s-au apropiat de avioane militare americane. Presedintele american parea, de altfel, sa-i dea o replica directa omologului sau rus Vladimir Putin care, cu cateva ore mai devreme, a declarat ca tara sa va adopta masuri pentru a face fata ”amenintarilor” reprezentate de desfasurarea elementelor scutului american antiracheta.

Putin a subliniat, intr-o reuniune cu reprezentanti ai complexului militaro-industrial rus, ca Moscova nu se va lansa intr-o ”noua cursa a inarmarii”. Obama putea sa fi reactionat, de asemenea, la anuntul din 4 mai al ministrului rus al Apararii Serghei Soigu cu privire la crearea a trei noi divizii militare in vestul si sudul Rusiei, cu scopul de a ”contracara consolidarea fortelor NATO”.

Acest schimb de replici intre liderii primelor doua puteri nucleare intervine in contextul in care secretarul adjunct al Apararii americane Bob Work si ministrul polonez al Apararii Antoni Macierewicz tocmai lansau santierul, la Redzikowo, in nordul Poloniei, al unei baze americane in cadrul scutului antiracheta, o baza similara celei de la Deveselu, in Romania, care a devenit operationala joi.

Work si Macierewicz au reiterat ca baza din Polonia va avea un rol pur defensiv, urmand sa serveasca la interceptarea rachetelor balistice care ar putea fi lansate dinspre orientul Mijlociu, mai ales dinspre Iran, si ca ea nu va reduce in vreun fel capacitatea de disuasiune a Rusiei.

Baza de la Redzikowo, unde perimetrul viitoarei instalatii este pentru moment doar un teren viran, urmeaza sa gazduiasca 24 de interceptori de tip SM-3. La final, aceste instalatii sunt menite sa fie integrate in proiectul mai larg al scutului antiracheta al NATO, care cuprinde nave americane cu baza in Spania si un radar in Turcia si care este condus de la Ramstein, in Germania.

Situata la aproximativ 250 de kilometri de enclava rusa Kaliningrad, baza poloneza urmeaza sa devina operationala in 2018 si ar putea, de asemenea, sa fie echipata cu sisteme de aparare antiaeriana. Acest lucru risca sa fie fie perceput de Rusia ca un pas suplimentar catre incercuirea teritoriului rus.

Politica NATO in Europa, modificata dupa anexarea Crimeei de catre Rusia

Work a subliniat, de asemenea, ca ”la momentul Summitului NATO de la Varsovia, in iulie, ne asteptam ca liderii Aliantei (Nord-Atlantice) sa poata sa anunte capacitatea operationala initiala a sistemului de aparare a NATO impotriva rachetelor balistice”. Presedintele polonez Andrzej Duda si seful diplomatiei poloneze Witold Waszczykowski au participat la ceremonie.

Potrivit sefului diplomatiei, baza de la Redzikowo va consolida securitatea tarii sale, deoarece "in pofida aderarii la NATO in 1999, pe teritoriul Poloniei nu exista vreo instalatie semnificativa a Aliantei (Nord-Atlantice), si nici macar (vreuna) americana. Timp de multi ani am fost un fel de membru de categoria a doua".

Rusia se opune acestor baze, a declarat el, tocmai pentru ca Moscova ar vrea ca Europa de Est si Centrala, care a devenit in 1999 parte a NATO, sa ramana ”o zona gri” de securitate si care va fi, in absenta fortelor NATO, o ”zona tampon” in care rusii sa-si faca jocul politic.

Politica NATO in Europa a fost modificata dupa anexarea Crimeei de catre Rusia si rebeliunea separatista in Ucraina, de a carei sustinere Occidentul acuza Moscova, in pofida dezmintirilor ruse. In martie, Pentagonul a anuntat ca va incepe, de anul viitor, sa roteasca, in Europa de Est, o brigada blindata de aproximativ 4.200 de militari.

Sursa foto: photo.ua / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri