Prin instalarea sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania, Statele Unite urmaresc sa incercuiasca Rusia si sa “arate cine este stapan” in regiune, considera analistul Mateusz Piskorski, seful Centrului european pentru Analiza Geopolitica, citat de Sputnik News.

Statele Unite folosesc initiativa antiracheta din Europa pentru a-si urmari “obiectivele lor geopolitice”, considera analistul. “Tarile central-europene sunt doar un instrument care ajuta (Washingtonul – n.r.) sa incercuiasca Rusia dinspre Vest. Bineinteles, (SUA – n.r.) folosesc si alte tari de la granitele Rusiei pentru a limita initiativele ruse pentru integrare regionala”, a explicat Mateusz Piskorski.

Pikorski a notat si ca proiectul incalca acordurile internationale, inclusiv pe cele din anii ’70, dar si angajamentele NATO din anii ’90. “Este destul de clar ca pentru Statele Unite dreptul international este un instrument. Cand este convenabil pentru ele sa utilizeze legislatia internationala si sa semneze tratate, o fac. Practic, sustin ca normele internationale nu sunt atat de importante atunci cand vine vorba de interesele lor nationale si geopolitice”, a insistat expertul.

Analistul considera ca adevaratul obiectiv al scutului antiracheta nu este contracararea unei eventuale amenintari balistice din partea Iranului, ci ca este vorba de o “demonstratie militara pentru a arata cine este stapan in tarile din Europa Centrala “. Operationalizarea sistemului Aegis Ashore din Romania, ce a avut loc joi, vine in contextul in care relatiile dintre NATO si Rusia sunt cele mai tensionate dupa incheierea Razboiului Rece.

Statele Unite, vinovate de tensiunile cu Rusia

Mateusz Piskorski acuza Statele Unite pentru aceasta situatie. “Statele Unite au inceput aceasta consolidare militara in stilul Razboiului Rece si santajul militar din aceasta regiune, care obisnuia sa fie destul de stabila”, a subliniat el.

Analiza publicata pe site-ul Sputnik News vine dupa ce vineri, experti citati de acelasi portal au spus ca sistemul antiracheta care a devenit operational saptamana aceasta in Romania, dar si baza a carei constructie a inceput vineri in Polonia nu vor reusi, probabil, sa isi indeplineasca misiunea de a intercepta rachete balistice si reprezinta o cheltuiala inutila. Scutul de la Deveselu, declarat oficial operational joi, dar si inceperea constructiei unei baze similare in Polonia au infuriat Moscova, care a avut reactii extrem de dure.

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat in marja unei intalniri cu comandanti militari cu represalii. “Cei care iau decizii trebuie sa stie ca, pana acum, au trait linistit, relativ indestulat si in siguranta”, a spus el, referindu-se la oficialii din Romania si Polonia care au permis instalrea elementelor scutului pe teritoriul tarii lor. “Acum, pe masura ce aceste elemente sunt desfasurate, suntem nevoiti sa ne gandim cum sa neutralizam amenintarile care apar la adresa Federatiei Ruse”, a adaugat el.

Sursa foto: BelkaG / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri