Serviciile afgane de spionaj au confirmat faptul ca mollahul Akhtar Mansour, liderul talibanilor afgani, a fost ucis intr-un atac american cu avioane fara pilot, relateaza BBC News.

Un avion fara pilot a lovit sambata vehiculul la bordul caruia se afla liderul taliban, intr-o zona izolata din sud-vestul Pakistanului, in apropiere de frontiera cu Afganistanul. Mansour a reprezentat "o amenintare continua si iminenta la adresa personalului american", a declarat duminica secretarul de Stat american John Kerry. Akhtar Mansour a preluat conducerea talibanilor in iulie 2015, in locul mollahului Mohammad Omar, fondatorul si liderul spiritual al talibanilor, potrivit News.ro.

Directia Nationala afgana pentru Securitate (NDS) a anuntat duminica faptul ca Mansour a fost ucis zona Dalbandi, in provincia Balucistan - prima confirmare oficiala afgana a uciderii liderului taliban. Premierul afgan Abdullah Abdullah si un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, Daulat Waziri, au confirmat, de asemenea, uciderea lui Mansour. Pentagonul a anuntat sambata ca o operatiune a avut loc in apropiere de localitatea Ahmad Wal, catre ora locala 15.00 (13.00, ora Romaniei), si ca a fost autorizata de catre presedintele american Barack Obama.

Fortele americane precizau ca Mansour "probabil" a fost ucis in atacul aerian, impreuna cu un combatant alaturi de care calatorea. Insa in tabara talibana exista informatii contradictorii. Mollahul Abdul Rauf, comandantul suprem al talibanilor, a declarat pentru The Associated Press ca Mansour a fost ucis, insa ca atacul a avut loc vineri noaptea. Alti talibani au negat ca ar fi fost ucis. "Am auzit despre aceste informatii nefondate, dar nu este prima data. Voiam sa spun ca mollahul Mansour nu a fost ucis", a declarat pentru Reuters un comandant taliban, a carui identitate nu a fost dezvaluita.

Zvonuri despre moartea unor lideri talibani circula adesea. Uciderea lui Mansour ar reprezenta o lovitura dura pentru talibani, comenteaza Inayatulhaq Yasini, un editor la BBC Pashto online. Mollahul a preluat controlul asupra miscarii insurgente, atat prin cooptarea altor lideri talibani importanti, inclusiv a fiului si fratelui predecesorului sau mollahul Omar, cat si prin lansarea unor atacuri la scara mare asupra fortelor afgane de securitate. Sub conducerea sa, talibanii au reusit sa cucereasca un oras important, anul trecut, pentru prima data in ultimii 15 ani.

Mansour a reusit totodata sa reduca la tacere factiunea talibana condusa de mollahul Muhammad Rasool, care i-a contestat conducerea, iar discipolii sai ii atribuie oprirea avansarii Statului Islamic in zonele aflate sub controlul talibanilor. Un vid de putere provocat de eliminarea sa va declansa noi lupte pentru putere, mai subliniaza editorul BBC. "Aceasta actiune transmite un mesaj clar lumii si anume ca vom continua sa ne sustinem partenerii afgani, care incearca sa construiasca un Afganistan mai stabil, mai unit, mai sigur si mai prosper", a declarat Kerry duminica, intr-o vizita in Myanmar.

"Noi vrem pacea. Mansour era o amenintare la adresa acestui efort", a subliniat seful diplomatiei americane. "Speram ca, in urma acestui atac aerian, procesul de pace condus de afgani sa aduca pace si stabilitate", a declarat un purtator de cuvant al presedintelui Ashraf Ghani. Abdullah a apreciat ca Mansour a fost "principala figura care impiedica talibanii sa se alature procesului de pace". Pe de alta parte, France 24 scrie ca bombardamentul a fost efectuat de mai multe avioane fara pilot apartinand fortelor speciale americane.

Statele Unite au informat Pakistanul si Afganistanul cu privire la atacul aerian la putin timp dupa ce l-au efectuat, a declarat un purtator de cuvant de la Casa Alba. In decembrie 2015, surse afgane si pakistaneze afirmau ca mollahul Mansour a fost grav ranit sau ucis intr-un atac armat, in timpul unei reuniuni a cadrelor talibane, in Pakistan, care ar fi degenerat. Insa miscarea islamista a dezmintit ca a fost ucis. Michael O'Hanlon, un expert in probleme militare de la prestigiosul centru de reflectie Brookings din Washington, care semneaza un articol cu generalul Petraeus, s-a aratat prudent in legatura cu consecintele mortii mollahului asupra luptei impotriva talibanilor.

"Talibanii au atatia sefi si o importanta capacitate de a functiona pe plan de local, fara sa fie condusi de un esalon central, incat ar fi bine sa ne limitam asteptarile" de la moartea lui Mansour, a declarat el intr-un e-mail pentru AFP. "Dar poate ca acest lucru poate contribui modest la imbunatatirea perspectivelor unui acord de pace", a adaugat el. Atacul aerian a avut loc in contextul in care Guvernul afgan este supus unor presiuni dure de catre talibani, care au inregistrat numeroase progrese pe teritoriul acestei tari dupa incetarea misiunii de lupta a Statelor Unite si NATO, la sfarsitul lui 2014.

Talibanii si-au lansat, la mijlocul lui aprilie, "ofensiva de primavara", marcata de un atac extrem de sangeros la Kabul, la sfarsitul lui aprilie. De la incheierea misiunii de lupta a NATO in Afganistan, fortele americane au, in mod teoretic, doar un rol de consiliere si asistenta pe langa fortele afgane. De asemenea, unii combatanti talibani s-au alaturat unor factiuni disidente, iar altii gruparii Statul Islamic, implantat mai ales in estul Afganistanului. Procesul de pace dintre Kabul si talibani este muribund. Insa Pakistanul a gazduit miercuri o noua runda de negocieri internationale, sperand la relansarea acestora.

Sursa foto: Esteban De Armas / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri