Rusia se afla pe locul trei in lume in privinta numarului de banci, dupa Statele Unite (7.475 de banci) si Germania (2.400), cu un numar de 1.200 de banci operationale si alte 150 inregistrate, potrivit unui studiu al Centrului de Cerectare Economica, citat de Rompres. Astfel, in Rusia exista mai multe banci decat in toate tarile Europei Centrale si de Est luate la un loc pentru ca nici o alta tara din lume nu are mai mult de 1.000 de banci.

Activele combinate ale sistemului bancar rus au reprezentat la sfarsitul anului 2005, 44% din PIB, sustine Centrul de Analiza Macroeconomica si de Previziuni pe Termen Scurt. Acest procentaj este in continua crestere si se asteapta sa ajunga la 49% pana la sfarsitul anului. Totusi, aceasta crestere nu este atat de mare ca in Europa de Est, unde activele bancare ajung la 60-100 % din PIB, sau ca in Marea Britanie (300%).

"In 1990 a aparut o treime din bancile ruse", declara Oleg Solntev, un expert al Centrului de Analiza Macroeconomica. In majoritatea cazurilor, bancile au fost create in urma conflictelor de interese dintre autoritatile regionale si federale (ale Uniunii). Rusia a asistat la nasterea celui de-al doilea val de banci intre anii 1992 si 1994, cand marile intreprinderi si organizatii si-au creat propriile banci de mici dimensiuni, scrie Kommersant.

Numarul bancilor a scazut in ultimul timp, pe masura ce piata se consolida. Potrivit Centrului de Cercetare Economica, cinci dintre cele mai mari banci ale Rusiei dispun de 64% dintre toate activele, dintre care 30% sunt ale Sberbank.

Analistii sunt de parere ca in Rusia sunt in mod clar mai multe banci decat ar avea nevoie tara. Expertii Centrului de Cercetare Economica au facut un calcul pornind de la factori ca teritoriul tarii, PIB per capita, inflatie, etc, si au ajuns la concluzia ca Rusia are nevoie de aproximativ 180-220 de banci.

Expertii cred ca in Rusia sunt atatea banci datorita faptului ca ele nu duc o politica transparenta, ceea ce reprezinta un obstacol in calea fuziunilor si achizitiilor de pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri