Mai multi oficiali si diplomati din Uniunea Europeana au lansat saptamana aceasta o runda de discutii confidentiale pentru a pregati un raspuns coordonat la un posibil rezultat negativ la referendumul privind ramanerea Marii Britanii in UE, au declarat miercuri surse europene pentru Reuters.

Inalti diplomati din tarile fondatoare UE – Germania si Franta – precum si din alte tari s-au intalnit luni pentru discutii prezidate de seful de cabinet al presedintelui Comisiei Europene, Martin Selmayr. Potrivit uneia dintre sursele Reuters, sedinta de luni va fi urmata de altele, care se vor concentra pe subiecte specifice, informeaza News.ro.

Comisia Europeana si reprezentanti ai guvernelor prezente au refuzat sa comenteze. Mai mult, Executivul UE a subliniat ca nu exista un plan B privind Brexitul.
Marea Britanie, a doua economie ca marime din UE, nu a fost reprezentata.

Institutiile UE si cele 27 de state partenere ale Londrei au evitat sa discute in public posibilitatea unui Brexit, de teama ca acest lucru va sustine campania pentru iesirea din blocul comunitar. In privat, insa, multi inalti oficiali recunosc ca nu stiu clar cum se vor derula evenimentele a doua zi dupa referendumul din 23 iunie.

Desi mai multi oficiali au admis ca au existat discutii informale pentru a analiza o posibila reactie la un eventual cutremur politic la nivel european, intalnirea de luni reprezinta prima confirmare a unui proces oficial de planificare.

O alta sursa a explicat ca obiectivul nu este pregatirea pentru negocierile fara precedent, ce ar putea dura ani de zile si care ar trebui sa puna capat celor 43 de ani in care Marea Britanie a facut parte din UE. Mai degraba, oficialii vor sa fie pregatiti sa coordoneze primul raspuns la referendum, in special strategia de comunicare din primele ore si zile de dupa vot.

“Ideea este sa avem ceva pregatit, nu sa o lasam pentru ziua de dupa 23 iunie”, a precizat o a treia sursa la curent cu discutiile.

Slovacia, care va prelua presedintia prin rotatie a UE in luna iulie, se numara printre tarile prezente la reuniunea de luni, in urma carora nu s-a ajuns la nicio concluzie clara.
Liderii europeni au amanat Consiliul de Vara UE, care ar fi trebuit sa aiba loc pe 23 si 24 iunie pana pe 28 si 29 iunie, pentru a avea la dispozitie patru zile in care sa analizeze rezultatele votului britanic.

De asemenea, daca britanicii vor vota pentru iesirea din Uniune, autoritatile vor ca Banca Centrala Europeana, dar si Banca Angliei sa fie pregatite pentru a raspunde volatilitatii crescute a pietelor. De altfel, lira sterlina s-a prabusit de fiecare data cand sondajele de opinie au anticipat un Brexit si a castigat teren atunci cand majoritatea alegatorilor intervievati au declarat ca vor vota pentru ramanerea in blocul comunitar.

In cazul unui rezultat negativ la referendum, comisarii europeni din cele 28 de state membre, inclusiv din Marea Britanie, se vor intalni probabil de urgenta duminica, pe 27 iunie, au precizat oficiali UE. Acestia vor pregati o strategie inainte de reuniunea sefilor de stat de marti. “Ideea este ca totul sa fie pregatit pana luni”, a explicat o sursa europeana. “Vor fi multe discutii (…). Vor fi exprimari de regret si respect pentru dorintele poporului britanic si probabil niste avertismente dure despre consecinte, pentru a descuraja altii de la a proceda la fel”, a explicat un oficial.

“Va fi important sa fie coordonat cine ce si cand spune si ca UE, cu exceptia Marii Britanii, sa fie vazuta vorbind intr-un glas”, a precizat un altul.

Unii diplomati speculeaza ca Franta si Germania, care au pus bazele UE dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ar putea anunta noi zone de integrare mai stransa in blocul comunitar fara Marea Britanie. Insa diferendele profunde dintre Paris si Berlin, ambele aflate cu un an inainte de alegeri, inseamna ca este putin probabil sa existe planuri noi substantiale pentru aprofundarea cooperarii in Zona euro.

Cameron a anuntat ca, in cazul unui vot pentru iesirea din UE, va declansa “imediat” un proces prevazut prin Articolul 50 din Tratatul UE pentru lansarea negocierilor de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar. Tratatul prevede o perioada de doi ani de discutii, dupa care Londra va iesi automat din Uniunii, in cazul in care nu exista o decizie in unanimitate a statelor membre pentru prelungirea negocierilor – un scenariu descris drept putin probabil de oficiali si diplomati.

Persista, insa, intrebarile privind modul in care Cameron, care ar urma sa demisioneze daca pierde, va transmite oficial cererea Marii Britanii de a iesi. Presupunand ca nu va fi inlocuit de un nou lider pana pe 28 iunie, ar putea sa o formuleze personal la summit. Insa unii diplomati pun sub semnul intre
barii autoritatea sa ca premier interimar de a activa Articolul 50.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri