Unele restaurante din Asia, precum Pizza Hut, au inceput sa testeze roboti umanoizi pe posturi de casieri, permitand clientilor sa isi achite consumatia fara sa interactioneze cu angajatii, relateaza MarketWatch.

Cu toate ca multe restaurante permit comenzile digitale, fie online, la automate sau pe tablete, la masa, practica de a utiliza roboti umanoizi este inca in faza incipienta si se intampla deocamdata in Asia, scrie News.ro.

Expertii spun ca robotii ar putea fi folositori in restaurante si ar putea fi utilizati pe scara larga, daca clientii nu sunt prea speriati de ei. Pizza Hut este cel mai recent exemplu de companie care testeaza roboti casieri, in parteneriat cu firma de robotica SoftBank Robotics si MasterCard, care a creat aplicatia de plati.

Aplicatia functioneaza cu MasterPass, un portofel electronic care permite platile cu carduri MasterCard, Maestro, American Express, Diner’s Club, Discover si Visa.

Robotul SoftBank se numeste Pepper, are o fata si poate chiar sa raspunda clientilor cu o anumita inteligenta emotionala, a spus John Sheldon, vicepresedinte pentru inovatii la MasterCard Labs.

De exemplu, daca un client pare mai reticent sa interactioneze cu un robot, Pepper va fi mai rezervat, iar daca va fi mai energic, la fel va fi si robotul, a explicat Sheldon. Pepper arata ca un extraterestru, cu ochi si un ecran tactil pe piept, fiind de marimea unui copil mic.

Pizza Hut va folosi cativa roboti la mai multe restaurante din Asia, din a doua jumatate a anului 2016.

MasterCard a refuzat sa precizeze data exacta, companiile urmand sa decida care vor fi restaurantele. Robotii nu vor inlocui personalul uman care serveste la mese, dar vor fi o alternativa de plata.

De asemenea, Pepper nu va cere clientilor sa ofere bacsis, a spus un purtator de cuvant al MasterCard, cu toate ca aplicatia de plata poate fi personalizata pentru a avea si o astfel de optiune.

Restaurantele incep sa adopte roboti si alte forme de automatizare intr-o perioada in care salariile minime mai ridicate maresc costurile cu forta de munca.

Un numar mai mic de angajati ar putea fi avantajos din punctul de vedere al eficientei costurilor, a spus Bonnie Riggs, analist pentru industria restaurantelor la firma de cercetari NPD Group. Industria restaurantelor este o optiune populara pentru job-urile entry-level, asa ca utilizarea robotilor in locul oamenilor i-ar putea speria pe cei care obtin obtin venituri din astfel de servicii.

In SUA, 7,5% dintre persoanele cu varste de peste 25 de ani care nu au studii liceale nu aveau un loc de munca in aprilie, comparativ cu 5,4% in cazul absolventilor de liceu si 4,1% in cazul absolventilor de colegii.

Un robot ar putea deveni mai ieftin pentru restaurante nu doar pentru posturile de casieri, dar si pentru prepararea mancarurilor, ceea ce ar putea duce la schimbari in industrie, a spus in aceasta saptamana fostul director general al McDonald’s in SUA, Ed Rensi, intr-un interviu acordat la Fox Business.

Sursa foto: Attila JANDI/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri