Banca elena EFG Eurobank Ergasias a anuntat vineri ca a ajuns la un acord cu o parte din actionarii bancii bulgaresti DZI pentru a cumpara 74,26% din actiunile bancii, pentru care va plati 158 milioane euro, suma care include si actiuni EFG in valoare de 2 milioane euro.

DZI Bank este listata la bursa din Sofia, are 131 de sucursale si 43 de agentii. "In iunie 2006, DZI Bank avea active totale de 563 milioane euro, un portofoliu de credite de 250 milioane euro si depozite de 477 milioane euro", se precizeaza in comunicatul remis de EFG Eurobank bursei din Atena.

"Pentru finalizarea tranzactiei este nevoie de aprobarile autoritatilor de supraveghere din Bulgaria, Grecia si Elvetia si este de asteptat ca procesul sa se termine in ultimul trimestru din 2006", se arata in documentul citat de NewsIn.

Bancile OTP (Ungaria), Volksbank (Austria), Alpha Bank (Grecia), KBC (Belgia) si EFG Eurobank (Grecia) si-au declarat initial interesul pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni al bancii din Bulgaria.

Banca ungara OTP a anuntat luni ca nu a depus nici o oferta pentru banca bulgareasca, iar Alpha Bank a anuntat in cursul zilei de vineri retragerea sa din cursa, ca urmare a informatiilor privind ajungerea la un acord intre principalii actionari ai DZI Bank si Eurobank EFG.

DZI Bank, pe atunci Roseximbank, a fost privatizata in 2002 si 70% din actiuni au ajuns in posesia omului de afaceri Emil Kyulev, care a fost impuscat mortal in octombrie 2005, in timp ce conducea spre locul de munca. Pachetul majoritar de actiuni al bancii era detinut de vaduva acestuia, Vessela Kyuleva, care a dorit insa sa isi vanda actiunile.

Eurobank EFG Group a inregistrat un profit net consolidat in primul semestru al acestui an de 318 milioane euro, in crestere cu 41,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pentru sfarsitul lui 2006, banca estimeaza un profit net de 615 milioane euro, au anuntat, la inceputul lunii august, reprezentantii grupului elen. Grupul financiar elen este actionar majoritar al Bancpost, iar in Bulgaria detine deja Postbank, a saptea banca din sistem dupa active.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri