Vladimir Putin a transformat Rusia intr-o bomba cu ceas, pe care numai el o poate dezamorsa, potrivit unui studiu al analistului Nikolay Petrov, visiting fellow la Consiliul European pentru Relatii Externe. El arata ca regimul actual din Rusia nu are un viitor. Evenimentele tumultoase din Ucraina, din 2014, ar fi redus posibilele traiectorii ale tarii la una singura - cea care va duce rapid la prabusirea guvernului Vladimir Putin, daca nu va exista o schimbare radicala.

In lucrarea cu titlul prea putin subtil "Caderea lui Putin: Criza viitoare a regimului rus", Nikolay Petrov subliniaza ca a existat o schimbare calitattiva in caracterul regimului de la Kremlin dupa 2014, iar in acest moment, isi trage legitimitatea din actiunea militara, mai degraba, decat din urna de vot, prin plasarea tarii permanent pe picior de razboi.

Desi, popularitatea politica a lui Vladimir Putin a crescut foarte mult dupa anexarea peninsulei Crimeea, presedintele rus ramane constrans de catre propriile alegeri. Regimul sau este acum dependent de actiunile militare si are nevoie de rezultate in conflictele externe pentru a isi mentine legitimitatea. Aceasta pozitie este nesustenabila, avand in vedere diminuarea resurselor financiare, rabdarea limitata a elitelor si deteriorarea sistemelor administrative si politice.

Astfel, Nikolay Petrov afirma ca Rusia este tinuta ostatica de catre propriul regim, regimul este un ostatic al lui Vladimir Putin, iar presedintele rus a devenit ostaticul propriilor sale actiuni, care i-au redus drastic paleta de optiuni. Luand toate acestea in considerare, analistul considera ca traiectoria actuala a Rusiei este cea a unui avion aflat in picaj, cu trei rezultate posibile:

  1. O schimbare de regim: Avionul se prabuseste, iar actualul regim politic traverseaza un colaps complet, fiind indepartate atat liderul cat si institutiile.
  2. Prima strategie de iesire: Avionul iese din picaj, iar pilotul ramane pe pozitii. Aceasta situatie ar implica o conciliere cu vestul sau o crestere puternica a pretului la petrol;
  3. A doua strategie de iesire: Echipajul isi alege un nou pilot, care scoate avionul din picaj.

Sursa: Consiliul European pentru Relatii Externe

Sursa grafic: ecfr.eu

Lucrarea isi propune, asadar, sa evalueze perioada de timp ramasa in care regimul rus poate supravietui, stabilind un cumul de factori care l-au aruncat in vartejul actual, inainte de a lua in considerare posibilele strategii de iesire inainte de criza si ce regima l-ar putea urma.

Cat de mult mai poate rezista Vladimir Putin?

Regimul lui Vladimir Putin nu poate rezista mult timp in starea sa actuala, arata lucrarea citata - fie avionul isi revine din picaj, fie se va prabusi. Paleta de pericole pentru regimul rus include cresterea tensiunilor sociale, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale; atacuri teroriste ca raspuns la actiunea militara din Siria si incertitudinea din estul Ucrainei - unde nu poate actiona, de teama unor noi sanctiuni, mai dure, sau de unde sa se retraga, de teama de a fi acuzat de tradare a interesului national, mai noteaza analistul Nikolay Petrov.

La baza acestora sta instabilitatea politica generala care ar putea aluneca inspre haos daca ceva se va intamplat cu Vladimir Putin sau daca gradul de apreciere interna intra intr-un declin accentuat. In plus, probabilitatea unui conflict in Caucaz creste pe masura ce fondurile destinate acelei zone de la Moscova scad treptat, devenind insuficiente pentru a asigura loialitatea elitelor etnice de clan (precum liderul cecen Ramzan Kadyrov). De asemenea, infrastructura imbatranita a Rusiei ar putea provoca un dezastru tehnologic, in orice moment. Autoritatile pot fi in masura sa faca fata crizelor individuale, daca lovesc una cate una, dar nu si in cazul unei avalanse.

Aspectul cheie tine de sincronizare - cat timp regimul poate supravietui fara o schimbare radicala, potrivit autorului. Predictiile sale variaza insa: de la multi ani de degradare lenta, la o transformare completa - impusa fie de sus ori de la baza - pana la sfarsitul anului 2016. In opinia autorului, regimul are mai putin de un an: amenintare existentei sale este alcatuita din mai multi factori dinamici (vezi graficul inserat in articol mai sus), fiecare dintre acestia, fiind de natura sa distruga regimul in mai putin de doi ani.

Sursa foto: ID1974 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri