Andrei Pitis, Vector Watch: Iesirea din UE a Marii Britanii, un pas inapoi pentru omenire

Andrei Pitis, Vector Watch: Iesirea din UE a Marii Britanii, un pas inapoi pentru omenire

Andrei Pitis, unul dintre cei mai titrati antreprenori si investitori din Romania, fondator Vector Watch, este dezamagit (si totodata surprins) de iesirea Marii Britanii din spatiul Uniunii. „Este un pas inapoi pentru omenire, per total!”, spune el, pentru Wall-Street.ro.

„Mi se pare un semn prost pentru umanitate, per total. In loc sa ne indreptam catre o Uniune Mondiala, ne divizam ca in trecut. Economic vorbind, inca nu se stie cum o sa fie. Noi avem sedii si in SUA si in Hong Kong, deci nu ne bazam neaparat si integral pe Marea Britanie”, spune el.

Urmatoarele luni vor fi insa definitorii in ceea ce priveste business-urile romanesti care au operatiuni ample cu Marea Britanie. „Exista diferite taxe, acorduri intre state, la fel cum avem cu SUA. Depinde insa cum vor fi gandite, este inca prea devreme sa ne dam seama. Nimeni nu stie exact care vor fi negocierile de exit si cum se va intampla, efectiv”, puncteaza Andrei Pitis.

Institutional e un vot de blam la adresa UE, care poate insa iesi de aici intarita

Momentul acesta nu arata decat ca UE trebuie sa treaca printr-un proces de reformare, sa se uite la institutii, la felul in care lucreaza si cum sunt percepute. „Exista perceptia de lentoare”, mai spune investitorul.

„Institutional e un vot de blam la adresa UE, care poate insa iesi de aici intarit. Orice in afara de panica e de preferat in aceste momente”, spune el.

In ceea ce priveste britanicii, oameni de business, pana ieri acestia erau relaxati. „Pana ieri majoritatea nu-si imaginau ca o sa iasa din Uniunea Europeana. Inca nu am apucat sa vorbesc cu ei, insa imi imaginez ca sunt dezamagiti”, spune Andrei.

Cum crezi ca o sa impacteze iesirea din spatiul UE a Marii Britanii business-urile romanesti si, per total, intreaga economie a Uniunii? Te invitam sa comentezi.

Trandafir, Farmexpert: Daca ar putea, britanicii ar lua insula si ar muta-o langa SUA

Trandafir, Farmexpert: Daca ar putea, britanicii ar lua insula si ar muta-o langa SUA

Iulian Trandafir, seful Farmexpert, are un unghi (relativ) optimist privind catre Brexit: “daca britanicii au ales sa iasa din UE, asta nu inseamna ca, brusc, nu se vor mai imbolnavi si nu vor mai avea nevoie de medicamente!”, spune el, pentru WALL-STREET.ro.

Farmexpert are operatiuni nu doar in UK, ci in foarte multe state din lume, inclusiv SUA, Chile, China, toata Europa. “Marea Britanie nu este cea mai mare piata pentru farmacii”, puncteaza Iulian Trandafir. “Organizarea Farmexert e foarte clara, nu sunt relatii de interactionare foarte puternica Europa- Anglia, Anglia-Europa. Fiecare isi face treaba pe zona lui. Achizitiile mondiale nu au nicio influenta daca ramane sau nu Marea Britanie in spatiul UE”, clarifica seful Farmexpert.

“In tarile foarte dezvoltate, speranta de viata ridicata este aproape garantata. Acum se discuta insa de speranta de viata SANATOASA. Noi, romanii, suntem in alta parte a acestui fel de a gandi…”.

Trandafir considera ca Marea Britanie se va pozitiona, de acum, “ca un fel de Elvetia – vor respecta ce vor ei, insa vor avea si avantajele oferite de spatiul UE, precum spatiul Schengen. Nu au cum sa mute insula in America, ca daca ar putea, ar face-o!”, mai spune Iulian Trandafir.

Investitor local, pe cale sa sisteze o investitie de 10 mil. euro intr-o fabrica, de teama impactului negativ al Brexitului asupra Romaniei

Investitor local, pe cale sa sisteze o investitie de 10 mil. euro intr-o fabrica, de teama impactului negativ al Brexitului asupra Romaniei

Compania bacauana Electric Plus, care detine la nivel local brandul Barrier, specializat in productia de tamplarie PVC si usi pentru garaje, priveste cu teama iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, o piata pe care derula activitati de export in ultimii ani si care crestea de la un an la altul.

Contactat de catre wall-street.ro, Adrian Garmacea, proprietarul Barrier, sustine ca decizia Marii Britanii de a iesi din spatiul european va conduce la o perioada foarte grea pentru Romania.

“Nu sunt deloc bucuros de situatia cu care se confrunta acum Europa. Este clar ca ne vom diminua prezenta la export in urmatorii 2-3 ani, asta desi era o piata cu foarte mare potential, o piata cu preturi mari, in care cerintele britanicilor nu sunt atat de mari. Pentru Romania, insa, va fi o perioada grea. Iesirea Marii Britanii din UE si alegerile din toamna din Statele Unite, in care sanse mari ar avea Donald Trump vor izola Europa de Est foarte mult. (…) Este un semnal care ma face sa cred ca nu mai este un moment bun pentru investitii in Romania. Eu personal nu as mai investi aici, desi aveam in plan o noua facilitate de productie care ar necesita un efort investitional de aproximativ 10 milioane de euro. Romania ar urma sa devina un tampon intre statele din vest si Rusia”, a declarat Adrian Garmacea, pentru wall-street.ro.

Producatorul bacauan Barrier deruleaza aproximativ 5% din vanzari directe spre export, pe pietele din Italia, Franta, Germania sau Marea Britanie, dar si vanzari indirecte, prin intermediul partenerilor si distribuitorilor, ce se ridica la 25%.

“Din totalul activitatii la export, aproximativ 2% era generat de activitatea de pe piata din Marea Britanie”, a precizat Adrian Garmacea.

Afacerile Barrier au crescut cu aproximativ 40% in primele sase luni, depasind asteptarile de crestere ale producatorului de tamplarie PVC la nivel local.

Cristina Savuica, Lugera: Angajatorii britanici vor fi mai retinuti in extinderea fortei de munca

Cristina Savuica, Lugera: Angajatorii britanici vor fi mai retinuti in extinderea fortei de munca

"Primul efect al Brexit este lipsa de certitudine cu privire la un proces care nu a mai fost parcurs pana acum. Aceasta va determina o retinere in investitii si dezvoltare si, ca efect al acestora, retinerea de la extinderea fortei de munca, inclusiv romanesti", a declarat pentru wall-street.ro sefa companiei de recrutare Lugera.

Ea a precizat ca se asteapta ca primele efecte ale deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana sunt imediate si inseamna inghetarea angajarilor si a planurilor.

Jean Valvis, Valvis Holding: Britanicii nu au izvoare naturale

Jean Valvis, Valvis Holding: Britanicii nu au izvoare naturale

Jean Valvis, presedintele Valvis Holding, producatorul Aqua Carpatica, sustine ca isi pastreaza avantajul competitiv in conditiile in care Marea Britanie nu detine izvoare naturale.

“Apele minerale sunt majoritar de import in Marea Britanie, nu au izvoare naturale locale. In prezent, procentul exporturilor de Aqua Carpatica in Marea Britanie nu este atat de mare, insa potentialul este urias in anii urmatori”, puncteaza Jean Valvis.

Ana Maria Papp: Regatul Unit este una dintre multiplele destinatii de studiu din Europa

Ana Maria Papp: Regatul Unit este una dintre multiplele destinatii de studiu din Europa

Specialistii in educatie peste hotare nu se asteapta ca sistemul de invatamant din Marea Britaniei sa sufere modificari importante, in urma deciziei anuntate de iesire din UE, insa, daca acest lucru se se intampla, Olanda, Danemarca si tarile nordice vor deveni cele mai bune variante pentru tinerii romani.

Ana Maria Papp, manager departament universitati, IntegralEdu, spune ca daca vor aparea schimbari in sistemul de educatie britanic, tinerii romani au la dispozitie mai multe tari in care pot studia in limba engleza.

"Ne asteptam pe termen scurt sa nu existe modificari majore ale optiunilor tinerilor din Romania. In cazul unor schimbari majore, dorim sa reamintim tuturor celor interesati ca Regatul Unit este una dintre multiplele destinatii din Europa care ofera studii de licenta si masterale in limba engleza. Putem da drept exemplu oferta completa de programe de studiu din Olanda si Danemarca, precum si restul tarilor nordice", a precizat Papp.

In Marea Britanie, cea mai populara tara pentru studentii romani, taxele de scolarizare pot ajunge la 9.000 de lire pe an, iar in Scotia la 1.820 lire. In ambele tari tinerii au posibilitatea sa le acopere prin imprumuturi acordate de stat, iar criteriile de eligibilitate sunt usor de atins. In Olanda taxele de scolarizare ajung la 1.984 euro pe an, care pot fi acoperite, de asemenea, prin intermediul unui imprumut, iar in Danemarca invatamantul este gratuit pentru studentii din UE.

Marius Bicu, Unilact: Speram intr-o intelegere de liber schimb

Marius Bicu, Unilact: Speram intr-o intelegere de liber schimb

“Speram ca va fi o intelegere de liber schimb pentru urmatorii 3-4 ani, dupa modelul Norvegiei. Este un proces de durata, nu se vor intampla lucrurile peste noapte. Noi suntem optimisti, ne facem treaba cat mai bine. Singurul lucru care se poate intampla este o majorare de preturi in cazul in care vor fi introduse taxe vamale”, spune Marius Bicu.

Potrivit acestuia, exporturile din Marea Britanie reprezinta 2% din totalul acestor activitati. Compania exporta 50% din productia fabricii din localitatea Unirea (judetul Alba) catre zece tari. Exporturile au crescut anul trecut cu 87%, la peste 6 milioane de lei si 465 de tone. Principalele piete de desfacere sunt Italia, Spania, Anglia si Belgia. Cele mai populare produse sunt branza telemea si branza de burduf.

Nawaf Salameh, Alexandrion: Factura Brexitului ii va speria pe multi

Nawaf Salameh, Alexandrion: Factura Brexitului ii va speria pe multi

Nawaf Salameh, proprietarul Alexandrion, un business de 25 mil. euro la nivelul anului trecut si unul dintre principalii producatori si importatori de bauturi alcoolice pe plan local, spune ca nota de plata pe care Marea Britanie va trebui sa o achite le va face pe multe dintre statele membre UE care se gandeau la un posibil exit sa se razgandeasca.

“Au profitat de Europa 43 de ani, au ajuns o putere mondiala si au beneficiat de schimburi comerciale substantiale. Europa va arata nota de plata a iesirii Marii Britanii si multi care vociferau ca doresc sa plece din UE se vor razgandi”, a spus Nawaf Salameh.

APMCR: Mii de muncitori s-ar putea intoarce in Romania

APMCR: Mii de muncitori s-ar putea intoarce in Romania

Iesirea Marii Britanii din spatiul comunitar european, fenomen cunoscut in aceste zile sub numele de Brexit, va avea un impact urias asupra economiilor Marii Britanii si a Europei, inclusiv la nivelul zecilor de mii de romani plecati la lucru in constructii in Insula si a sutelor de mii de romani aflati la lucru in diferite domenii.

“Este o perioada extrem de dificila pentru Marea Britanie si Europa. Centrul Financiar din Londra rula capitaluri remarcabile, dar aceasta rupere de Uniunea Europeana va conduce la o incetinire a investitiilor. Europei nu ii va fi bine in acest moment, iar 3-4 ani va fi o problema pentru rebalansarea politicilor si a economiilor”, crede Claudiu Georgescu (foto stanga), presedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), citat de wall-street.ro.

Potrivit acestuia, sunt multe firme de constructii romanesti in Anglia, care genereaza zeci de mii de angajari in domeniu, iar Brexitul ar putea fi un avantaj urias pentru Romania.

“Este posibil ca muncitorii plecati la lucru in Marea Britanie sa se intoarca acasa, dar pot merge si in Germania, Franta, chiar si Elvetia, tara care si-a deschis portile. Cei care se vor intoarce acasa vor aduce know-how-ul dobandit in anii petrecuti in strainatate. Tehnologic ar fi un avantaj enorm adus Romaniei, asta pentru ca experienta dobandita si mana de lucru formata sunt adevarate lipsuri in domeniul constructiilor la nivel local”, apreciaza Claudiu Georgescu.