Brexit-ul ar putea duce la o situatie in care Londra ar putea pierde pana la 40.000 de angajati. O serie de companii mari, in special banci, isi vor transfera cel putin o parte dintre angajatii din Londra, fiind posibil ca orasul, care este considerat capitala financiara a Europei, sa piarda din cauza brexit-ului pana la 40.000 de salariati, conform Fortune.

Majoritatea exodului ar putea proveni de la marile banci americane. Companiile financiare straine au sustinut tabara ramanerii Marii Britanii in UE, avertizand ca iesirea ar reduce atractivitatea Londrei pentru afaceri, conform News.ro

Goldman Sachs a cheltuit cel putin 500.000 de dolari pentru finantarea campaniei de ramanere in UE a Regatului Unit. Banca are 6.000 de angajati la Londra si nu a precizat cati dintre acestia ar putea fi transferati.

Alte banci au fost mult mai directe in a afirma ca vor transfera cel putin o parte dintre angajatii din Londra, in cazul Brexit.

Banca americana Morgan Stanley a inceput deja procesul de transferare a circa 2.000 de angajati

Potrivit BBC, banca americana Morgan Stanley a inceput deja procesul de transferare a circa 2.000 de angajati de la banca de investitii din Londra la Dublin sau la Frankfurt, infiintand o comisie in acest scop, dupa ce britanicii au decis joi, prin referendum, sa iasa din Uniunea Europeana. Locurile de munca care urmeaza sa fie transferate sunt in domeniul operatiunilor de cliring pentru euro, dar si din alte operatiuni de investment banking si ale conducerii de varf.

Banca JPMorgan Chase va transfera cel putin 1.000 de angajati

JPMorgan Chase a avertizat, inainte de votul de joi, ca este probabil sa transfere 4.000 de angajati din Europa. Vineri, directorul general Jamie Dimon a spus ca banca este dedicata sa mentina un mare numar de angajati in Londra. El a precizat totusi ca JPMorgan va transfera din Londra cel putin 1.000 de angajati.

”Deocamdata, vom continua sa servim clientii ca de obicei si modelul de afaceri din Marea Britani va ramane neschimbat, a afirmat Dimon intr-o nota adresata angajatilor, obtinuta de Busines Insider.

”In lunile urmatoare, s-ar putea totusi sa facem schimbari in structura legala europeana si localizarea anumitor posturi”, a explicat Dimon,
Multe dintre bancile americane s-au stabilit la Londra datorita accesului la tranzactiile de pe pietele europene fara restrictiile existente in afara UE.

Deutsche Bank isi va transfera o mare parte din angajati

Directorul general al Deutsche Bank, John Cryan, a spus insa ca ar fi ciudat pentru banca sa tranctioneze obligatiuni guvernamentale ale statelor europene dintr-un birou aflat in afara UE.

Deutsche Bank are 12.000 de angajati la Londra si a anuntat ca va transfera o mare parte a acestora.

In urma votului, Cryan, de nationalitate britanica, a spus ca este o zi proasta pentru Europa.


Chiar si banci britanice vor sa plece din tara. HSBC, banca britanica cu cea mai mare prezenta internationala, a anuntat ca este posibil sa desfiinteze pana la 1.000 de locuri de munca.

Analistii bancii de investitii Keefe, Bruyette & Woods au estimat ca marile banci americane ar putea transfera in afara Londrei peste 7.200 de angajati.

  • JPMorgan ar urma sa transfere 1.000 de angajati din 16.000,
  • Citigroup 2.000 din 8.000,
  • Bank of America peste 1.300 din circa 5.500,
  • Goldman Sachs 1.600 din 6.400
  • Morgan Stanley 1.200 din 5.000 conform Keefe, Bruyette & Woods.

Compania de asigurari Lloyds of London estimeaza pe de alta parte ca 34.000 de angajati din industria asigurarilor ar putea fi transferati in afara Marii Britanii.

Compania de consultanta PriceWaterhouseCoopers anticipeaza ca Brexit-ular putea costa 70.000-100.000 de locuri de munca in industria serviciilor financiare, pana in 2020.

In centrul financiar londonez lucreaza circa 360.000 de angajati, iar aproape 11%, respectiv 40.000, provin din alte state UE.

Sursa foto: Morganka / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri