Cautarile pe Google de tipul "Ce se intampla daca iesim din Uniunea Europeana" inregistrate in randul britanicilor dupa anuntarea rezultatelor referendumului arata ca majoritatea populatiei nu a stiut ce a votat. Acest lucru este sugerat si de intensificarea cautarilor despre ce inseamna Brexit.

La o zi dupa anuntarea deciziei Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, apar tot mai multe dovezi ca britanicii nu au stiut ce sa voteze. De fapt, la doar cateva ore dupa incheierea referendumului, s-au intensificat cautarile pe Google in randul britanicilor privind efectele iesirii din Uniunea Europeana, scrie DailyMail.

brexit

Ieri dimineata, Google Trends a declarat ca a inregistrat o intensificare a cautarilor "Ce se intampla daca iesim din UE". Analiza arata ca intrebarea a inceput sa fie tot mai cautata pe masura ce poll-urile se inchideau, in timp ce in saptamana premergatoare referendumului nu a inregistrat aspecte particulare. Mai exact, cautarile frazei pe Google au crescut cu 250% pana ieri, la ora 5:30 a.m.

La inceputul acestei luni, Google Trends a dezvaluit cele mai cautate informatii de britanici pe Internet, in pregatirea pentru referendum, printre acestea fiind cuvinte cheie precum "imigranti" sau "sistemul national de sanatate". Analistii estimeaza ca aceste date, care au acoperit o perioada de sapte zile, de pe 31 mai pana pe 7 iunie, reflecta ingrijorarile oamenilor din Marea Britanie.

Dupa anuntarea rezultatelor, sute de britanici au cerut organizarea unui nou referendum pe tema apartenentei tarii la UE, ei inaintand in acest sens o petitie online, care initial stransese 86.000 de semnaturi. Pentru ca aceasta sa fie luata in considerare si discutata in Parlament trebuie sa fie sustinuta de 100.000 de persoane, iar ultimele date aratau ca peste 114.000 de persoane o semnasera.

Initiatorii petitiei au cerut Guvernului sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesrea din Uniunea Europeana este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum.

Mai multe personalitati s-au aratat uimite de decizia poporului britanic de a iesi din comunitatea europeana, insa cele mai vehemente reactii au venit din partea Scotiei, al carei premier a declarat ca va organiza un referendum privind independenta fata de Marea Britanie: Sturgeon a subliniat ca „este inacceptabil din punct de vedere al democratiei” ca Scotia sa fie scoasa din UE impotriva „vointei sale”. „Posibilitatea unui al doilea referendum trebuie sa fie pe masa si este pe masa”, a declarat premierul scotian. 62% dintre scotieni au votat pentru ramanerea in UE, iar 38% impotriva la referendumul de joi din Marea Britanie.

Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana dupa ce 51,9% dintre locuitorii tarii au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% s-au declarat pentru ramanerea in Uniune. Rezultatele finale arata ca peste 17,4 milioane de britanici s-au declarat pentru Brexit la referendumul de joi, iar 16,1 milioane si-au dorit ramanerea tarii in Uniunea Europeana.

Sursa foto: Twin Design/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri