Tentativa de lovitura de stat care a avut loc in Turcia va afecta consumul si companiile, in special in sectorul turismului, avertizeaza analisti citati de publicatia araba The National, potrivit News.ro.

Aceasta tentativa ”scoate in evidenta fractiunile politici profunde din economia turca”, a declarat Ketaki Sharma, fondator si director executiv la firma de cercetari Algorithm Research din Dubai. Sharma a spus ca tentativa de lovitura de stat va afecta economia turca pe doua cai, prin reducerea consumului intern si a numarului mai mic de vizitatori straini, pe fondul incertitudinilor politice, si prin accesul mai limitat al companiilor la finantare.

Potrivit datelor aferente lunii mai, numarul vizitatorilor din Rusia a scazut cu 92%. Rusia a fost a doua mare piata sursa pentru turisti a Turciei, dar relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit dupa ce armata turca a doborat un avion militar rus in apropierea granitei cu Siria, in noiembrie 2015.

Compania de analiza Oxford Economics a estimat ca turismul din Turcia se va contracta cu 5% in acest an si cu 5,4% in 2017. Turkish Airlines ar urma sa suporte cel mai mare impact al loviturii de stat, potrivit analistilor. Compania incearca sa puna in aplicare un plan agresiv de transformare a Istanbulului intr-un centru global de tranzit intre Americi, Europa si Asia.

In 2018 urmeaza sa fie deschis un nou aeroport la Istanbul, care va deservi intr-o prima faza peste 80 de milioane de pasageri, iar ulterior 150 de milioane. “Turkish Airlines va resimti din nefericire impactul acestui eveniment”, a spus Mark Martin, director general al firmei Martin Consulting, din Dubai. Martin a explicat ca daca evenimentele de dupa puciul militar vor fi asociate instabilitatii regionale si desprinderea tarii de conducere, este probabil ca Turkish Airlines sa inregistreze un regres, atat financiar cat si in privinta cotei de piata.

Chiar si inainte de puci, operatorul aerian, care obtine 60% din venituri din Partea pasagerilor aflati in tranzit, era in curs de redresare dupa atacul terorist de acum douA saptamani din aeroportul Ataturk din Istanbul, in care 41 de oameni au murit si 239 au fost raniti.

Intre timp, multi operatori aerieni si-au suspendat sau limitat zborurile catre Turcia. Compania Emirates a anulat sambata cursele catre Istanbul si a anuntat ca va continua sa monitorizeze cu atentie situatia. Qatar Airways a anuntat sambata dupa-amiaza ca a reluat cursele spre Istanbul.

FMI a estimat in aprilie ca cresterea economiei Turciei va incetini de la 4% anul trecut la 3,8% in 2016, 3,4% anul viitor si 3,5% in 2018.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri