Anchetatorii au gasit probe potrivit carora presupusul autor al atacului de la Munchem - in varsta de 18 ani, cu dubla cetatenie germana si iraniana - suferea de probleme psihice si a primit un tratament in acest sens, insa detaliile nu au fost confirmate inca, a anuntat sambata, la o zi dupa atac, intr-o conferinta de presa, procurorul Thomas Steinkraus-Koch, relateaza The Associated Press.

De asemenea, tanarul - care a deschis focul asupra multimiI intr-un mall si la un restaurant McDonald's si a ucis noua persoane, dupa care s-a sinucis - era obsedat de atacuri armate in masa, a anuntat politia, potrivit News.ro.

Anchetatorii au perchezitionat locuinta tanarului - a carui identitate nu a fost divulgata - si au gasit un numar considerabil de materiale despre atacuri armate in masa, inclusiv o carte intitulata "Manie. De ce ucid studentii". Insa ei nu au gasit probe care sa faca legatura intre tanar si grupari extremiste precum Statul Islamic.

"Era obsedat de atacuri armate in masa", a declarat seful politiei Hubertus Andrae pentru presa. Atacul din capitala bavareza a declansat o uriasa operatiune in domeniul securitatii.

Autoritatile - deja in alerta in urma atacurilor de la Wuerzburg, tot in Bavaria, si de la Nisa, in Franta - au primit informatii despre mai multi atacatori inarmati cu pusti, imediat dupa ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei). Opt ore mai tarziu, politia anunta ca suspectul se afla printre cei zece morti, iar ulterior ca a actionat singur.

Cancelarul german Angela Merkel urma sa conduca sambata o reuniune a Cabinetului ei de Securitate. La o adresa de pe Dachauer Strasse, unde au fost efectuate perchezitii in noaptea de vineri spre sambata, un vecin l-a descris pe suspect drept "foarte linistit".

"Spunea doar «salut». Intregul sau limbaj corporal era al unei persoane foarte timide", a declarat Stephan, proprietarul unei cafenele. "Nu a intrat niciodata in cafenea", a adaugat el. "Era doar un vecin care scotea gunoiul afara, dar care nu vorbea niciodata", potrivit acestei surse.

Aproximativ 2.300 de politisti din intreaga Germanie si din Austria vecina au fost trimisi sa intervina la atac, care a avut loc la mai putin de o saptamana dupa ce un solicitant de azil afgan, in varsta de 17 ani, a ranit cinci persoane intr-un atac cu un topor la bordul unui tren regional, in apropiere de orasul bavarez Wuerzburg.

Statul Islamic a revendicat acest atac din tren, insa autoritatile au anuntat ca adolescentul - care a fost impuscat si ucis de politisti - pare ca a actionat singur.

Corpul tanarului suspectat ca este autorul dramei de la Munchen a fost gasit la doua ore si jumatate dupa atac, care a inceput inainte de ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei), la un restaurant McDonald's, peste drum de mall. Intr-o inregistrare video cu un telefon mobil, postata online, suspectul apare imbracat in negru, pe acoperisul parcarii mallului, strigand la persoana care-l filma. La un moment dat spune "sunt german" si apoi trage focuri de arma.

David Akhavan, un barbat in varsta de 37 de ani din Teheran (Iran), care lucreaza la restaurantul persan Shandiz, a vorbit despre ingrijorarea care l-a cuprins atunci cand a aflat despre atac. "Am inceput sa trimit mesaje prietenilor si sa-i intreb daca sunt in siguranta", a declarat el. "Apoi mi-am spus: te rog nu fi musulman, nu fi din Orientul Mijlociu, nu fi afgan. Nu mai accept astfel de violente".

Martori aupovestit ca au vazut trei barbati cu pusti in apropiere de mallul Olympia Einkaufszentrum , insa Andrae a declarat ca doua dintre persoanele care au fugit din zona au fost anchetate, dar "nu au nimic de-a face cu incidentul".

Locuitori din zona au descris cum s-a desfasurat atacul. "Stateam la balcon si fumam o tigara. Brusc, am auzit impuscaturi", a declarat Ferdinand Bozorgzad, care locuieste intr-un bloc turn langa Olympic Shopping Center. "Mai intai am crezut ca cineva a aruncat cu vreo pocnitoare. M-am uitat in jos, la McDonald's, si am vazut ca cineva tragea in multime. Apoi am vazut doua persoane zacand la pamant", a adaugat el.

Franco Augustini, alt locuitor din zona, a declarat ca fiica sa s-a ascuns in mall in timpul atacului. "Langa apartamentul nostru era o femei plina de sange", a declarat Augustini. "Sotia mea a adus o sticla de apa. Apoi am ajutat-o sa se spele. A fost groaznic si m-a lasat fara cuvinte", a continuat el.
Andrae, seful politiei din Munchen, a declarat ca sapte dintre victime sunt adolescenti.

Un barbat in varsta de 20 de ani si o femeie in varsta de 45 de ani, au fost de asemenea ucisi. Toti erau locuitori ai Munchenului, a precizat el.

Sursa foto: PopTika/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri