Turcia se simte "umilita" de catre Uniunea Europeana, conform declaratiilor date de seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu. Acesta a mai declarat ca respectarea acordului in domeniul migratiei cu UE e conditionat de liberalizarea vizelor.

"Poporul turc este traumatizat" dupa puciul esuat de la 15 iulie, iar europenii "ne umilesc in loc sa ajute Turcia", declara Mevlüt Cavusoglu pentru cotidianul popular german, deplangand blocarea negocierilor de aderare la UE si a negocierilor cu privire la scutirea de vize a cetatenilor turci, conform News.ro.

In opinia ministrului turc de Externe, Ankara a muncit "ca putine alte tari pentru a indeplini conditiile de aderare la UE", iar in schimb aduna "doar amenintari, insulte si un blocaj total" din partea celor 28.

"Ma intreb: ce crima am comis? De ce aceasta ostilitate?", continua Cavusoglu, care a acuzat deja UE, miercuri, ca a alimentat sentimentul antieuropean in Turcia prin faptul ca a "favorizat" si chiar "incurajat" autorii puciului.


Cavusoglu cere din nou liberalizarea vizelor pentru cetatenii turci, in schimbul mentinerii Acordului UE-Turcia in domeniul migratiei, incheiat in martie cu speranta opririi traversarilor migrantilor si refugiatilor dinspre coastele turce spre insulele grecesti.

"Este clar: fie aplicam toate acordurile impreuna, fie le lasam pe toate deoparte", declara Mevlüt Cavusoglu pentru Bild, atunci cand este intrebat despre eventualitatea ca Turcia sa lase din nou sute de mii de persoane sa traverseze marea, incepand din octombrie, pentru a ajunge in Europa.


UE ar trebui sa liberalizeze vizele de calatorie pentru turci in octombrie, altfel acordul va fi dat deoparte, a subliniat ministrul, potrivit Reuters.

"Nu vreau sa vorbesc despre cel mai rau scenariu. Negocierile cu UE continua, dar este clar ca fie aplicam toate acordurile impreuna, fie le lasam pe toate deoparte", a subliniat Cavusoglu.

Accesul in UE fara vize - principalul stimulent in schimbul colaborarii Ankarei in stoparea afluxului de migranti in Europa - este vizat de intarzieri, din cauza unei dispute cu privire la legislatia turca impotriva terorismului si reprimarea de dupa lovitura de stat esuata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri