10. Germania (Locul 12 in 2015)

10. Germania (Locul 12 in 2015)

Economia Germaniei se bucura, printre altele, de un nivel ridicat de clustere (concentrari geografice de institutii si companii interconectate dintr-un anumit domeniu) la nivelul regiunilor tarii, de o performanta logistica ridicata si de rezolvarea facila a cazurilor de insolventa. Pe de alta parte, studiul subliniaza ca exista dificultati la infiintarea de noi firme in Germania, formare bruta de capital si o densitate scazuta in ceea ce priveste afacerile noi. Detalii aici.

Sursa foto: tichr / Shutterstock.com (Oameni care beau bere in cortul Lowenbrau la Complexul Expozitional Theresienwiese cu ocazia Oktoberfest.)

9. Olanda (Locul 4 in 2015)

9. Olanda (Locul 4 in 2015)

In ceea ce priveste Olanda, autorii studiului evidentiaza eficienta guvernarii, calitatea reglementarii, precum si crearea si absorbtia noilor cunostinte. Cu toate acestea, exista probleme in legatura cu dispersia informatiilor si protejarea micilor investitori. Detalii aici.

Sursa foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com (Arhitectura din Amsterdam, Olanda)

8. Danemarca (Locul 10 in 2015)

8. Danemarca (Locul 10 in 2015)

Danemarca se bucura de un mediu de business activ, de o reglementare de calitate si investeste serios in educatia viitoarelor generatii. Cu toate acestea, nu exista prea multi absolventi in stiinte si inginerie si formare bruta de capital. Detalii aici.

Sursa foto: Oscity / Shutterstock.com (Piata Amagertorv din centrul orasului Copenhaga, Danemarca)

7. Irlanda (Locul 8 in 2015)

7. Irlanda (Locul 8 in 2015)

Autorii studiului remarca pentru Irlanda usurinta cu care cetatenii acestei tari reusesc sa isi achite taxele si impozitele, volumul net ridicat de investitii straine directe. Pe de alta parte, statul insular suporta costuri ridicate cu salariile compensatorii si dispune de o intensitate redusa a competitivitatii interne. Detalii aici.

Sursa foto: Aitormmfoto / Shutterstock.com (Parada de Sf. Patrick in Dublin)

6. Singapore (Locul 7 in 2015)

6. Singapore (Locul 7 in 2015)

Eficienta guvernarii si calitatea reglementarii ar fi printre punctele forte ale statului Singapore, evidentiate de catre studiul competitivitatii. Pe de alta parte, cheltuielile cu educatia ar fi destul de reduse ca procent din PIB. Detalii aici.

Sursa foto: Dino Geromella / Shutterstock.com (Oamenii stau la coada pentru a obtine o masa)

5. Finlanda (Locul 6 in 2015)

5. Finlanda (Locul 6 in 2015)

Precum in cazul statului Singapore si in Finlanda, autorii studiului remarca eficienta guvernarii, la care se adauga domnia legii si facilitatea rezolvarii insolventelor. La acestea se adauga numarul ridicat de ani de scolarizare si performanta mediului de afaceri. In acelasi timp, accesul la credite este destul de limitat, iar intensitatea competitivitatii locale ar fi destul de redusa. Detalii aici.

Sursa foto:Grisha Bruev / Shutterstock.com (Vedere pe strada Kluuvikatu, Helsinki)

4. Statele Unite (Locul 5 in 2015)

4. Statele Unite (Locul 5 in 2015)

Statele Unite se situeaza foarte bine in ceea ce priveste costurile legate de concedieri si plati compensatorii, activitatea de cercetare si dezvoltare si facilitatea de finantare. Pe de alta parte, sufera la categoriile: absolventi in stiinte si inginerie si formare bruta de capital. Detalii aici.

Sursa foto: Chris Parypa Photography / Shutterstock.com (Cladirea US Capitol)

3. Marea Britanie (Locul 2 in 2015)

3. Marea Britanie (Locul 2 in 2015)

Marea Britanie se bucura de renumele universitatilor sale, dispune de capabilitati logistice importante si o de o intensitate ridicata a competitiei locale. Totodata, sufera de instabilitate politica si prezenta situatiilor de conflict si terorism, printre altele. Detalii aici.

Sursa foto: Lukasz Pajor / Shutterstock.com (Vedere catre Big Ben, Palace of Westminster si o cabina telefonica rosie, simboluri ale Angliei)

2. Suedia (Locul 3 in 2015)

2. Suedia (Locul 3 in 2015)

Autorii studiului pozitioneaza Suedia la un nivel ridicat al perceptiei aplicarii legii, increderii in societate si drepturi de proprietate. De asemenea, in Suedia, fondurile alocate educatiei sunt importante, precum si interesul pentru cercetare si dezvoltare. Totusi, facilitatea finantarii pentru populatie si companii este destul de redusa. Detalii aici.

Sursa foto: Hans Christiansson / Shutterstock.com

1. Elvetia (Locul 1 si in 2015)

1. Elvetia (Locul 1 si in 2015)

Autorii studiului subliniaza si in Elvetia gradul de eficienta a guvernului, numarul de univeristati renumite si investitiile in cercetare si dezvoltare. Mai putin pozitiv pentru Elvetia ar fi dificultatea de a incepe un business si dificultatea de a obtine finantare. Detalii aici.

Sursa foto: InnaFelker / Shutterstock.com (Principala artera comerciala din Geneva, Rue du Marche)

48. Romania (Locul 54 in 2015)

48. Romania (Locul 54 in 2015)

Romania a urcat sase pozitii in clasamentul competitivitatii in 2016, comparativ cu anul precendent, iar autorii studiului subliniaza ca tara noastra performeaza la calitatea reglementarii, facilitatea lansarii unui business, sustenabilitate ecologica si accesul la creditare. Pe de alta parte, Romania are probleme la cheltuielile cu educatia, capitalizare bursiera si atragerea de investitii directe nete. Detalii aici.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock.com (Brasov, centrul vechi)