Atacatorul sinucigas din Turcia, de pe 20.08, avea cel mult 14 ani. Acest caz nu este primul in care este folosit un copil, ca arma de catre teroristi, relateaza Associated Press, in timp ce AFP reia un raport din aprilie 2016, realizat de UNICEF, in care atragea atentia ca 44 de copii au fost folositi drept kamikaze in Africa, anul trecut.

Gruparea terorista Stat Islamic are o adevarata armata de copii soldati, pe care ii numeste “pui ai Califatului”. ISIS incearca sa reeduce copiii in scoli pe care le controleaza si unde ii indoctrineaza prezentandu-le versiunea sa de islam radical si expunandu-i la acte violente, printre care decapitari. Teroristii vor sa construiasca astfel o noua generatie de militanti. De altfel, numeroase clipuri ISIS au aratat baieti decapitand sau impuscand dusmani ai teroristilor, conform News.ro.

Gruparea islamista a trimis de-a lungul timpului copii kamikaze sa trimita atacuri atat in Irak, cat si in Siria. Astfel, de la inceputul anului 2015, cel putin 18 copii au fost utilizati drept kamikaze in luptele dintre ISIS si fortele kurde in nord-estul Siriei, potrivit ONG-urilor.

Printre cele mai sangeroase atacuri comise de adolescenti in numele ISIS a fost un atentat la un joc de fotbal pentru amatori organizat pe un stadion de la sud de Bagdad, pe 25 martie 2016. Un kamikaze si-a detonat explozibilii in timp ce oficiali le decernau trofee jucatorilor. Cel putin 29 de persoane au fost ucise, iar alte 60 au fost ranite. Aproape jumatate dintre cei ucisi au fost copii.

ISIS a revendicat atacul si a publicat o fotografie cu autorul, care nu pare mai mare de 16 ani. Potrivit raportului UNICEF din aprilie, mii de copii au fost rapiti in Irak. Fetele sunt transformate, de regula, in sclave sexuale, in timp ce baietii sunt obligati sa devina combatanti sau atentatori sinucigasi.

Insa aceasta practica nu se limiteaza numai la ISIS si a fost folosita si de alte grupari militante. Organizatiile pentru apararea drepturilor omului si UNICEF au tras un semnal de alarma in legatura cu cresterea semnificativa a folosirii copiilor drept kamikaze de gruparea Boko Haram. Potrivit raportului UNICEF, unul din cinci atacuri sinucigase revendicate de Boko Haram in Nigeria, Camerun si Ciad au fost comise de copii.

Daca in 2014, patru copii au comis atacuri sinucigase in Nigeria, Camerun, Ciad si Niger, numarul acestora a ajuns in 2015 la 44.
Potrivit ONG-ului Human Rights Watch, in Nigeria a recrutat incepand din 2009 sute, poate chiar mii de copii si a folosit zeci dintre ei, majoritatea fete, drept kamikaze.

Si organizatia terorista al-Qaida are o istorie lunga de recrutare a copiilor si antrenare a lor pentru a deveni atentatori sinucigasi. Liderul al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a folosit adolescenti drept kamikaze in lupta impotriva ocupatiei americane din Irak, inainte de a fi ucis intr-un raid aerian lansat de SUA in 2006. Al-Qaida in Irak a evoluat in cele din urma in ISIS.

Talibanii sustin ca nu folosesc niciodata “baietii fara barba” in operatiunile lor, dar autoritatile afgane au anuntat in numeroase randuri ca au arestat adolescenti pe care talibanii intentionau sa ii foloseasca drept kamikaze. In aprilie 2016, autoritatile afgane au anuntat ca in 2014 au retinut un tanar de 15 ani care incercase sa comita un atentat sinucigas in fata administratiei locale dintr-un district aflat in apropiere de Kandahar.

In martie 2016, un baiat de 12 ani inarmat cu explozibil s-a predat fortelor afgane din provincia orientala Nangarhar. Talibanii il trimisesera sa se sinucida, dar copilul s-a razgandit in ultima clipa. In 2012, un adolescent kamikaze a ucis sase persoane, majoritatea copii, in apropiere de cartierul general al NATO din centrul capitalei afgane, Kabul. Talibanii au revendicat atacul.

Hamas, Jihadul Islamic si alte grupari militante palestiniene organizeaza in mod regulat tabere de vara la care incearca sa indoctrineze copii palestinieni cu ideologii violente anti-Israel. Aceste grupari nu au trimis copii in misiuni sinucigase. Cu toate acestea, in timpul celei de a doua revolte palestiniene, de la inceputul anilor 2000, mai multi adolescenti palestinieni, cu varste chiar si de 16 ani, au lansat atentate.

In ultimele luni, zeci de adolescenti palestinieni au injunghiat israelieni. Cel mai tanar dintre atacatori avea numai 11 ani. Potrivit primelor informatii, acestia au actionat individual si nu au fost trimisi de nicio grupare organizata.

In Yemen, unde extrem de multi civili au arme, baietii sunt invatati de mici cum sa le foloseasca. In contextul actualului conflict din tara, atat fortele neregulate proguvernamentale, cat si rebelii au inclus adolescenti in randul lor.

Sursa foto: 11Prazis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri