Grecia a avertizat duminica UE ca “merge cu ochii inchisi catre o prapastie” prin mentinerea masurilor de austeritate care creeaza inegalitati enorme in randul membrilor sai, relateaza Reuters. De asemenea, Atena se asteapta ca acordul de restructurare a datoriilor sale sa fie respectat pana la sfarsitul anului 2016, astfel incat economia sa se refaca.

Atena, care va fi vizata in cursul toamnei de un nou proces de evaluare a conditiilor pachetului de salvare, ce presupune, printre altele, o inasprire a conditiile de pe piata muncii - masura lipsita de popularitate -, este dornica sa le arate oamenilor ca reducerile dureroase de pensii si cresterile de taxe dau rezultate, potrivit News.ro.

„Grecia si-a respectat partea sa de acord si asteapta acelasi lucru din partea partenerilor sai. Nu cautam pur si simplu, ci cerem si ne asteptam la masuri precise care sa faca datoria sustenabila, in cadrul acordului pe care il implementam”, a spus premierul Alexis Tsipras pentru Realnews. “Aceasta (restructurare a datoriei – n.r.) va fi urmata de o reducere a excedentului (bugetar – n.r.) dupa 2018, ceea ce va deschide calea catre cresterea economica”, a adaugat el. Alexis Tsipras a explicat ca UE se afla in pragul unui dezastru, pentru ca regulile fiscale dure ale Pactului pentru Stabilitate au dus la inegalitati profunde intre statele membre.

“Brexitul fie va trezi conducerea europeana, fie va fi inceputul sfarsitului pentru UE”, a subliniat el, referindu-se la rezultatul referendumului din Marea Britanie, din luna iunie, cand majoritatea alegatorilor au votat pentru iesirea tarii lor din blocul comunitar. El a criticat Germania pentru ca actioneaza ca o “banca de economii” a Europei, impunand excedente bugetare excesive, inghetarea salariilor si inflatie scazuta, in conditiile in care statele membre din sudul UE inregistreaza rate record ale somajului.

“Daca dogma (ministrului german de Finante Wolfgang – n.r.) Schaueble pentru o Europa cu mai multe viteze si zone economice cu un cost mic al mainii de munca nu va fi abandonata, Europa va fi adusa in pragul dizolvarii”, a avertizat Alexis Tsipras. Grecia si-a luat angajamentul sa obtina un excedent bugetar – exceptand costurile legate de administrarea datoriei – de 3,5% din PIB pana in 2018, in cadrul celui de-al treilea pachet de salvare primit de tara din 2010 incoace.

FMI, care urmeaza sa decida daca va finanta sau nu acest al treilea pachet de salvare, a declarat ca tinta de excedent de 3,5% din PIB dupa 2018 nu este realista pentru Grecia si a facut presiuni pentru obiective fiscale mai blande. Si Guvernul de stanga de la Atena si banca centrala vor tinte mai scazute de excedent primar, afirmand ca acest lucru va oferi Republicii Elene marja de manevra pentru reducerea taxelor si pentru a ajuta economia sa creasca din nou, dupa o recesiune prelungita. Economia elena s-a contractat cu un 25% in sase ani, iar rata somajului este de 23,5%.

360b / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri