Guvernul sirian a aprobat acordul de incetare a focului incheiat in noaptea de vineri spre sambata de aliatul sau, Rusia, cu Statele Unite, relateaza agentia de presa siriana SANA, citata de AFP.

„Guvernul sirian a aprobat acordul, iar o incetare a ostilitatilor va incepe la Alep, din motive umanitare”, a scris agentia. Citand “surse informate”, SANA afirma ca obiectivul acordului este gasirea “solutiilor politice necesare pentru Siria”. Statele Unite si Rusia au anuntat in noaptea de vineri spre sambata un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistitiu national care va intra in vigoare luni seara, acces sporit pentru ajutorul umanitar si operatiuni militare comune vizand grupari jihadiste, scrie News.ro.

“(Ministrul rus de Externe – n.r.) Serghei Lavrov si cu mine, in numele presedintilor si tarilor noastre, ii cerem fiecarui sirian implicat sa sustina planul la care au ajuns Statele Unite si Rusia pentru (…) a duce cat mai repede la final acest conflict catastrofal printr-un proces politic”, a declarat secretarul american de stat John Kerry, intr-o conferinta de presa, dupa discutii maraton la Geneva.

Potrivit sefului diplomatiei americane, baza acestui acord este angajamentul Guvernului sirian de a nu desfasura misiuni aeriene intr-o zona convenita, sub pretextul ca ataca luptatori al Frontului al-Nusra, o organizatie afiliata al-Qaida. In baza acordului, fortele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, si gruparile de opozitie, sustinute de Statele Unite si statele din Golf, vor pune capat temporar luptelor, ca masura de consolidare a increderii. In aceasta perioada, combatantii de opozitie vor avea sansa sa se separe de gruparile militante din zone precum Alep.

Daca armistitiul care intra in vigoare luni va rezista, Statele Unite si Rusia vor incepe sapte zile de lucrari de pregatire pentru a infiinta “un centru comun de implementare”, in cadrul caruia vor impartasi informatii pentru a identifica teritoriul controla de al-Nusra si pe cel al gruparilor de opozitie. Ambele parti se vor retrage din zona strategica Castello, din Alep, pentru a crea o zona demilitarizata, in timp ce opozitia si Guvernul vor oferi acces sigur si nerestrictionat via Ramouseh, in sudul orasului.

Sursa foto: Wead / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri