Liderii europeni, reuniti vineri la Bratislava fara Marea Britanie, si-au acordat sase luni pentru a oferi un nou suflu UE, sub leadershipul cuplului franco-german, atent sa-si afiseze unitatea, cu scopul de a depasi Brexitul, relateaza AFP.

Dupa ce au petrecut o zi intr-un castel care domina capitala slovaca, cu o pauza in care au facut o croaziera pe Dunare, Cei 27 au stabilit o "foaie de parcurs", cu prioritati dominate de protectia frontierelor externe, lupta impotriva terorismului si relansarea Apararii europene, potrivit News.ro. "Ne-am angajat la Bratislava sa le oferim cetatenilor nostri, in lunile urmatoare, viziunea unei Europe atragatoare, in care ei sa poata sa aiba incredere si pe care sa o poata sustine", se arata in "Declaratia de la Bratislava", care a punctat acest summit organizat in afara Bruxellesului.

"Bratislava este inceputul unui proces", se arata in Declaratie, care va continua cu un viitor summit informal, la inceputul lui 2017, la Malta, si se va incheia in Italia, in 2017, cu ocazia marcarii la Roma a 60 de ani de la incheierea tratatelor fondatoare ale constructiei europene. Franta si Germania "se vor angaja foarte intens, in urmatoarele luni, sa transforme tot acest proces intr-un succes", a promis cancelarul german Angela Merkel, alaturi de presedintele francez Francois Hollande, intr-o foarte simbolica si rara conferinta de presa comuna la finalul summitului.

"Situatie critica" in UE

Cei doi lideri, care se confrunta cu alegeri nationale in 2017, au inceput ziua cu avertismente grave. Francois Hollande a avertizat impotriva unei "dislocari" a UE, iar Angela Merkel a diagnosticat "o situatie critica". Este necesar "sa se corecteze erori trecute si sa se avanseze cu noi solutii", a pledat presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, insistand asupra prioritatii absolute a unei stapaniri "totale" a frontierelor Uniunii in vederea unei reveniri la o functionare normala a Spatiului Schengen de libera circulatie.

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a profitat de ocazie pentru le propune statelor membre propriile sale termene. El a stabilit drept martie 2017 data la care UE sa adopte dublarea planului sau de investitii, in valoare de 630 de miliarde de euro. In domeniul apararii, seful CE a cerut adoptarea, in iunie 2017, a unei serii de masuri-far, precum crearea unui cartier general european unic in vederea coordonarii tuturor operatiunilor civile si militare europene.

Franta "depune efortul principal pentru Apararea europeana", insa "ea nu poate sa fie singura", a avertizat Francois Hollande. "Daca Statele Unite aleg sa se indeparteze, Europa trebuie sa fie capabila sa se apere ea insasi", a subliniat el. Plecarea din Uniune a Regatului Unit, care a privilegiat intotdeauna NATO, ofera o sansa se avanseze pe aceasta tema, au subliniat surse diplomatice, in contextul in care Europa este inconjurata de crize, razboaie si terorism.

Negocierile divortului cu Londra nu s-au aflat pe ordinea de zi a summitului, insa Cei 27 au abordat subiectul pe Dunare, in timpul unui "dejun de lucru" pe un vas de croaziera de lux, care a navigat timp de doua ore pe acest fluviu european emblematic. "Brexitul ca atare nu a fost discutat", a declarat un diplomat european, precizand ca "a fost vorba despre a face bilantul" contactelor dintre Tusk si Theresa May. "Nu a fost mare lucru de spus, odata ce Londra nu a activat inca procedura de divort", chiar daca UE este pregatita sa inceapa negocierile "maine".

"IN FAMILIE" si nu prea in UE

Vointa de a afisa unitate la Bratislava a fost sparta de divergente. Dosare ca cel al muncitorilor detasati sau repartizarea refugiatilor in UE raman extrem de conflictuale. Tarile Grupului de la Visegrad (V4) - Ungaria, Plonia, Slovacia si Cehia - au amintit vineri ca doresc ca statele membre UE sa fie ascultate mai mult la Bruxelles.

Ele au repetat ca se opun ferm oricarui mecanism obligatoriu de repartizare a refugiatilor, precum planul de "relocalizare" adoptat in septembrie 2015 de UE, in timp ce tari ca Grecia sau Italia reclama, din contra mai mult solidaritate in fata poverii migratiei. Premierul ungar Viktor Orban, care organizeaza pe 2 octombrie un referendum pe tema "relocalizarii" refugiatilor, a cerut "tratarea ungurilor cu respect" in urma unei intalniri cu presedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz.

El a declarat vineri ca summitul UE de la Bratislava a esuat sa schimbe politica europeana in domeniul migratiei, lucru pe care l-a catalogat drept "autodistrugator si naiv". Atat timp cat Germania nu impune un plafon "ferm" al numarului de migranti pe care-i primeste, un "efect de aspirare" va continua sa atraga mase catre Europa. "Ceva trebuie sa se intample in acest sens", a apreciat el.

Viktor Orban a adaugat ca liderii tarilor de pe ruta balcanica a migratiei - inclusiv Austria si Germania - urmeaza sa se intalneasca la Viena, pe 27 septembrie, pentru a incerca sa gaseasca un mijloc de a avansa in legatura cu aceasta problema. "Nu sunt multumit" de concluziile summitului pe tema migratiei si nici in privinta cresterii economice, a declarat, la randul sau Matteo Renzi inainte sa plece de la Bratislava.

"Nu post sa fac o conferinta de presa cu cancelarul german sau presedintele Republicii franceze fara sa le impartasesc pozitiile", a spus seful Guvernului italian. Reuters scrie ca persoane care s-au aflat in sala in care a avut loc summitul afirma ca nici Orban si nici Renzi nu s-au plans in fata celorlalti lideri in timpul discutiilor, cordiale potrivit acestor surse. "Este clar vorba de politica interna", a declarat un oficial de rang inalt.

"Astazi (vineri), am privit, politic vorbind, la cum sa lucram impreuna", a comentat premierul belgian Charles Michel. "Bratislava nu este un moment magic, este un declic", a dat el asigurari.

Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri