Dupa aproape doi ani de recesiune, fondul suveran destinat unei astfel de perioade nefaste pentru economie a scazut la doar 32,2 miliarde de dolari in aceasta luna, potrivit Ministerului rus de Finante. Fondul dispunea de 91,7 miliarde de dolari in septembrie 2014, chiar inainte ca pretul petrolului sa se prabuseasca. Iar situatia ar urma sa se deterioreze, scrie CNN Money, in conditiile in care fondul ar putea ajunge la doar 15 miliarde de dolari la finele lui 2016.

Fondul de rezerva al guvernului rus a fost conceput pentru a acoperi deficitele la bugetul de stat in perioadele cu venituri scazute din petrol si gaze naturale. In acelasi timp, bugetul pentru 2016 se bazeaza pe ipoteza ca Rusia va putea vinde barlul de perol cu 50 de dolari pe baril, arata CNN Money.

Dar, pretul mediu al petrolului in primele opt luni ale anului a fost mai mic de 43 de dolari pe baril, iar petrolul constituie acum cu 37% din totalul veniturilor guvernamentale, comparativ cu aproximativ 50%, in urma cu doar doi ani. Guvernul va face public proiectul de buget pe anul viitor, dupa alegerile parlamentare care au loc in aceasta saptamana.

Daca situatia de recesiune va continua, odata ce resursele acestui fond vor fi epuizate, guvernul rus a indicat ca va apela la un alt fond destinat pentru finantarea viitoarelor pensii si a proictelor de investitii pe termen lung, in valoare de 70 mld. dolari, dar care nu era vizat sa acopere deficite bugetare.

Banca centrala din Rusia a redus ratele dobanzilor de referinta vineri, la 10%, de la 10,50%, intr-o noua tentativa de a da un restart economiei. Banca centrala dispune inca de 395 miliarde de dolari in rezervele internationale, in scadere, totusi, de la 524 miliarde de dolari in octombrie 2013. Mai mult de 140 de miliarde de dolari au fost utilizati intre 2014 si 2015 pentru a salva rubla de la colaps, mai scrie sursa citata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri