Candidata democrata la alegerile prezidentiale din Statele Unite Hillary Clinton si rivalul republican Donald Trump s-au infruntat luni seara in prima dezbatere electorala din campanie, in care au abordat in special teme economice si de politica externa si s-au intrerupt repetat.

Dupa ce s-au salutat cu o strangere de mana si un zambet, cei doi rivali au trecut la atac. Clinton, care i s-a adresat rivalului sau cu "Donald", a numit politicile fiscale ale omului de afaceri new-yorkez o economie care ii favorizeaza in primul rand pe cei bogati. In replica, Trump a acuzat-o pe democrata, careia i s-a adresat cu formula "secretar Clinton", ca este “numai vorbarie, fara actiune”, scrie Reuters, preluat de news.ro.

Dezbaterea propriu-zisa incepe de la 3:23:40

Cei doi s-au acuzat reciproc de distorsionarea faptelor si de minciuni si le-au cerut alegatorilor sa consulte siteurile lor pentru cifrele reale.

“Am un sentiment ca voi fi acuzata pentru tot”, a spus Clinton, prima femeie care a castgat investitura la prezidentiale.

“De ce nu?”, a raspuns Trump.

Pe masura ce dezbaterea s-a infierbantat, cei doi au prezentat viziuni total opuse asupra economiei SUA.

“Planul pe care l-a prezentat Donald ar fi din nou economie orientata de la varf spre baza. De fapt, ar fi cea mai extrema versiune: cele mai mari reduceri de taxe pe care le-am avut vreodata in aceasta tara, pentru cei mai bogati oameni”, a explicat ea.

Trump, un mogul imobiliar si fost star de televiziune, care nu a fost ales niciodata in nicio functie, a criticat-o pe Clinton pentru politicile comerciale si a avertizat ca ea va aproba un acord comercial controversat cu tarile asiatice, desi i s-a opus in campanie.

“Erai complet in favoarea lui, apoi ai auzit ce spuneam eu, cat este de rau, si ai spus ‘Ei bine, nu pot castiga aceasta dezbatere’, dar stii, daca ai castiga, l-ai aproba”, a declarat republicanul.

Clinton a respins afirmatiile. „Ei bine, Donald, stiu ca traiesti in propria ta realitate, dar nu asa stau lucrurile”, a raspuns ea.

In primele 30 de minute ale dezbaterii, Clinton a reusit sa il enerveze pe Trump, obligand-l sa intre in defensiva, comenteaza AP. Ea a l-a acuzat ca a “facut galerie” pentru prabusirea industriei imobiliare si ca priveste incalzirea globala drept o farsa.

Trump si-a subliniat rolul de nou-intrat in politica, spunand sub semnul intrebarii modul in care Obama si administratia lui Bill Clinton au gestionat economia. Evocand pierderea de locuri de munca in industrie in state precum Michigan si Ohio, Trump a subliniat ca Hillary Clinton a facut parte, intr-un fel sau altul, din administratie de 30 de ani. „De ce te gandesti abia acum la aceste solutii?”, a intrebat el.

Trump a fost intrebat de mai multe ori de ce a recunoscut abia recent ca Obama s-a nascut in Statele Unite. Ani de zile, el a fost promotorul ideii false ca liderul de la Casa Alba s-a nascut in afara SUA. “Si-a inceput activitatea politica prin aceasta minciuna rasista”, l-a acuzat Trump.

Trump a repetat acuzatia falsa ca Hillary Clinton a fost cea care a sugerat prima ca Obama nu s-a nascut in SUA, in timpul campaniei prezidentiale din 2008.

Discutiile au trecut rapid de la un subiect la altul, iar Trump a acuzat-o pe Clinton ca le-a dezvaluit teroristilor din Statul Islamic planul pentru a-i infrange, pentru ca a folosit serverul personal de email atunci cand era secretar de stat.

Cu toate acestea, Clinton si-a asumat responsabilitatea pentru acest dosar, ceea ce nu i-a permis republicanului o prea mare marja de manevra.

Trump a declarat ca isi va face publica declaratia fiscala atunci cand Clinton va face publice cele 33.000 de emailuri sterse. “Am facut o greseala folosind un (server –n.r.) privat de email”, a spus Clinton. “Cu siguranta”, a intrerupt-o Trump. “Imi asum responsabilitatea pentru aceasta”, a continuat ea.

De asemenea, Trump i-a acuzat pe Obama si pe fostul sau secretar de stat ca nu au reactionat fata de Statul Islamic atunci cand acesta era in primele stadii de formare.

Trump a insistat in repetate randuri si ca s-a opus razboiului din Irak inainte de invazia din 2003, desi dovezile arata contrariul. In septembrie 2002, el a fost intrebat daca sustine o posibila invazie si a raspuns ”Da, cred ca da”.

De asemenea, republicanul s-a contrazis privind daca ar folosi arme nucleare daca ar fi ales presedinte. A spus mai intai ca “nu ar ataca primul”, dar si ca “nu poate elimina nicio optiune de pe masa”.

Clinton a avertizat ca Trump poate fi provocat prea usor pentru a servi drept comandant suprem si ca poate fi implicat cu usurinta intr-un razboi atomic.

“O persoana care poate fi provocata de un mesaj pe Twitter nu ar trebui sa aiba degetele pe langa codurile nucleare”, a spus ea.

“Aceasta replica este putin cam veche”, i-a raspuns Trump.

Clinton l-a acuzat pe Trump si ca are ceva de ascuns in privinta taxelor. Ea a sugerat ca omul de afaceri nu ar fi “pe cat de bogat spune” sau pe cat de darnic spune. Fosta sefa a diplomatiei a mers pana la a a lansa ipoteza ca Trump nu si-a platit taxele federale.

Criticile lui Trump s-au transformat in atacuri personale spre finalul dezbaterii. “Nu are aspectul fizic si nu are rezistenta” pentru a fi presedinte.

Clinton a profitat de ocazie pentru a le aminti alegatorilor despre numeroasele comentarii controversate facute de Trump despre femei. “Acesta este un barbat care le-a numi pe femei porci, natange si caini”, a spus ea.

Clinton, in varsta de 68 de ani, a purtat un costum cu pantaloni si sacou rosii, in timp ce Trump, in varsta de 70 de ani, a ales un costum inchis la culoare, cu cravata albastra pentru intalnirea care ar putea decide rezultatul cursei pentru Casa Alba.

Sansele lui Hillary Clinton de a castiga alegerile au crescut la casele de pariuri online, dupa prima dezbatere cu Trump

Sansele candidatei democrate la presedintia SUA, Hillary Clinton, de a castiga alegerile din 8 noiembrie au crescut la casele de pariuri online, dupa prima dezbatere cu rivalul sau republican Donald Trump, care a avut loc luni seara, potrivit Reuters.

Un bilet pentru Clinton la PredictIt s-a scumpit cu sase centi dupa dezbatere, fata de 69 de centi anterior, in timp ce un bilet pentru Donald Trump s-a ieftinit cu sapte centi, la 31 de centi.

Biletele jucate la PredictIt au preturi cuprinse intre zero si 100 de centi, iar pretul lor este echivalent cu probabilitatea ca un candidat sa castige alegerile din 8 noiembrie.

Variatiile de pret pentru ambii candidati au fost cele mai mari de la inceputul lunii august, iar avansul lui Clinton este cel mai mare din ultimele doua saptamani.

Biletele oferite celor care cred intr-o victorie a lui Trump de PredictIt au avut cel mai scazut pret in februarie – 5 centi – si cel mai mare in mai – 44 de centi.

Biletele oferite celor care cred intr-o victorie a lui Clinton au avut cel mai scazut pret in ianuarie – 37 de centi – si cel mai mare in august – 79 de centi.

Sansele lui Clinton s-au imbunatatit si pe site-ul irlandez de pariuri Paddy Power.

La jumatatea dezbaterii de luni, ea era favorita cu o cota de 1 la 2, iar la scurt timp dupa incheierea dezbaterii, cota a crescut la 4 la 9. Sansele lui Trump au fost evaluate la 10 din 23 la finalul infruntarii, de la 4 din 9.

Dezbaterea de luni a fost prima din cele trei la care vor lua parte candidatii inainte de alegerile din 8 noiembrie.

Sursa foto: Shutterstock / 360b

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri