Cetatenii din Ungaria sunt chemati duminica la urne, intr-un referendum de la care premierul populist de dreapta Viktor Orban spera sa obtina sprijinul popular prin care Budapesta sa se opuna oricaror viitoare planuri ale Uniunii Europene de a reinstala solicitanti de azil in statele membre UE, relateaza The Asociated Press, care prezinta miza scrutinului, potrivit News.ro.

CE VREA ORBAN?

Orban vrea sa opreasca afluxul de musulmani in Europa si argumenteaza ca acestia ameninta identitatea crestina si cultura Ungariei si Europei. Aflat la mijlocul celui de-al treilea mandat de premier, el a sugerat saptamana trecuta ca Uniunea Europeana trebuie sa construiasca un "oras urias pentru refugiati" in Linia, unde migrantii sa fie deportati din Europa, pentru a-si depune cererile de azil acolo.

In opinia sa, UE are nevoie sa-si consolideze frontierele pentru a-i tine pe migranti afara, asa cum a facut Ungaria anul trecut, cand a construit garduri la frontiera de sud cu Serbia si Croatia. Intrebarea la care ungurii sunt chemati sa raspunda la urne este "Vreti ca Uniunea Europeana sa poata sa impuna asezarea obligatorie a unor cetateni care nu sunt ungari in Ungaria fara aprobarea Parlamentului?".

Orban sustine ca - raspunzand "nu" - alegatorii sustin suveranitatea si independenta Ungariei. El spera ca presiunea populara sa incurajeze si alte state UE sa organizeze referendumuri asemanatoare. Unii critici subliniaza ca sondaje recente arata o ascensiune a xenofobiei si unor sentimente impotriva migrantilor pe care le leaga de campania Guvernului in vederea referendumului.

PREZENTA IN REFERENDUM

Cel putin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetateni cu drept de vot este necesar sa participe la scrutin, pentru ca referendumul sa fie validat. In pofida unei campanii stradale prin afisaj, a unor spoturi publicitare si unor aparitii ale unor ministri si parlamentari - fara precedent - la nivel national, care indeamna oamenii sa voteze, sondajele arata ca validarea scrutinului nu este nici pe departe asigurata, in pofida faptului ca tabara "nu" este creditata cu o majoritate.

Partidul xenofob si de extrema dreapta Jobbik sustine pozitia impotriva migratiei a Guvernului, iar cele mai multe partide de opozitie si organizatii ale societatii civile le cer alegatorilor fie sa boicoteze referendumul, fie sa introduca in urne buletine de vot nule.

"Este important sa aratam ca cetateni ca vrem sa participam", declara Marta Pardavi, copresedinta filialei ungare a Comitetului Helsinki. "Insa, dat fiind caracterul josnic al intrebarii adresate in referendum, noi indemnam oamenii sa dea buletine nule", adauga ea.

MIGRANTI? OZN-uri!

Aproape 400.000 de migranti au traversat Ungaria anul trecut, in drum catre Europa de Vest. Insa gardul de sarma ghimpata, atat de criticat, si noua politica de expulzare s-au dovedit eficiente.

In primele patru din cele cinci saptamani ale lui septembrie, politia a raportat, in 12 zile, ca niciun migrant nu a trecut frontiera. Ungaria a acordat anul trecut azil unui numar total de 508 refugiati, iar anul acesta se asteapta un numar similar.

Partidul satiric ungar "Cainele cu doua cozi" a pus afise si a distribuit manifeste prin care ironizeaza referendumul. Unul dintre sloganurile partidului este ca cetatenii obisnuiti au vazut in viata lor mai multe OZN-uri decat migranti. Iar Federatia ungara de Cercetare OZN a anuntat ca primeste vreo doua duzini de raportari de OZN-uri pe an.

FRICA

Minoritatea roma defavorizata, pensionarii care se confrunta cu dificultati, familiile tinere cu copii si chiriasii din locuintele sociale sunt avertizati in mod repetat cu privire la ceea ce s-ar putea intampla daca Ungaria este obligata sa primeasca refugiati.

Potrivit unor oficiali guvernamentali, ei s-ar putea confrunta cu taieri ale subventiilor sau pensiilor, sa devina victime ale terorismului sau violentei ori sa fie nevoiti sa plece din locuinte daca se intampla acest lucru. Guvernul, ajutat de televiziunea de stat, repune pe tapet povesti vechi de luni de zile despre atacuri comise de migranti.

"Imaginea unor grupuri mari de migranti aproape 'innegrind cerul' anul trecut este inca prezenta in mintea multor oameni, intarita, fara indoiala, de propaganda Guvernului", declara Attila Tibor Nagy de la Centrul de Analiza Politica Corecta. "Guvernul este ajutat, de asemenea, de atacurile din Germania si Franta, pe care ii place foarte mult sa le invoce pentru a arata ca migrantii sunt periculosi", adauga el.

CAT COSTA?

Costurile cu partea "tehnica", inclusiv tiparirea buletinelor de vot si fabricarea urnelor, se ridica in total la 4,9 miliarde de forinti (15,9 milioane de euro). Guvernul a promis ca va dezvalui cat a cheltuit cu publicitatea stradala si campania media dupa vot, insa date partiale arata cheltuieli in valoare de cel putin 13 miliarde de forinti (peste 42,1 de milioane de euro). In schimb, Partidul Cainelui cu doua cozi si alte organizatii din opozitie lucreaza cu bugete de campanie de aproximativ 89.000 de euro, stranse din donatii mici.

CE URMEAZA?

Guvernul nu a spus ce consecinte va avea un referendum valid care sa-i sustina pozitia antimigratie. Budapesta a mentionat o eventuala amendare a Constitutiei, dar evita sa dea detalii. Un purtator de cuvant al Guvernului, Zoltan Kovacs, a respins sugestii potrivit carora o invalidare a referndumului ar reprezenta o lovitura pentru Orban, apreciind ca un numar mare de "nu"-uri va fi suficient sa consolideze pozitia oficiala impotriva cotelor de refugiati, chiar si in cazul unei prezente slabe la urne.

"Referendumul nu poate fi vreodata un esec. Punct", afirma Kovacs. Insa presedintele Jobbik Gabor Vona spune ca Orban ar trebui sa demisioneze daca referendumul nu va fi validat, iar fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany apreciaza ca acesta ar slabi "infailibilitatea" lui Orban.

"Bruxellesul a evaluat deja referendumul si stie bine ca opiniei publice ungare nu-i plac migrantii", declara Csaba Toth, directorul grupului de reflectie Republikon Institute. "Cel putin pe plan intern, o prezenta slaba la vot va fi o infrangere dura pentru premier, mai ales dupa aceasta campanie uriasa", subliniaza el.

Sursa foto: Cylonphoto/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri