Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat ca va lansa procedurile formale pentru iesirea tarii din blocul comunitar prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pana la finele lunii martie a anului viitor. Liderul executivului britanic a confirmat in acest sens ca exista un termen limita pentru invocarea articolului, care va lansa procesul de retragere estimat sa se finalizeze intr-o perioada de doi ani, transmite BBC, potrivit News.ro.

De asemenea, prim-ministrul britanic a promis ca va prezenta ”Marea Lege a Abrogarii”, prin care va fi eliminat actul care a permis Regatului Unit sa adere la Uniunea Europeana. In acest sens este vorba despre Actul Comunitatilor Europene (1972), care va fi eliminat in urmatoarea perioada din legislatia britanica.

Intre timp, May a confirmat ca executivul britanic va introduce toate reglementarile si legile europene in legislatia britanica, pentru ca reglementarile inutile sa fie eliminate treptat in urmatorii ani.

Legea de abrogare a Actului Comunitatilor Europene nu va intra insa in vigoare inainte ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana. Anterior, prim-ministrul sustinuse ca nu va invoca articolul 50 inainte de finele acestui an.

Theresa May nu a precizat o data exacta pentru declansarea procedurii de iesire, explicand ca data limita este sfarsitul lunii martie si articolul va fi prin urmare invocat in primul trimestru al anului 2017. De asemenea, liderul executivului britanic a sustinut ca spera ca vor exista negocieri pregatitoare cu statele blocului comunitar, pentru ca odata invocat articolul sa existe un proces fara obstacole majore.

”Este important pentru Marea Britanie si pentru Europa sa facem asta cat mai bine putem, pentru a avea o tranzitie lina in afara UE”, a declarat premierul.

Intr-un interviu anterior, prim-ministrul a sustinut ca legea de abrogare va reprezenta ”primul pas in drumul spre recapatarea unei natiuni suverane si independente”. ”Asta inseamna ca va intoarce puterea si autoritatea in mainile institutiilor alese ale acestei tari. Inseamna ca autoritatea legislatiei europene in teritoriul britanic se va incheia”, a spus Theresa May.

Intre timp, presedintele conservatorilor a declarat ca negocierile privind iesirea tarii din blocul comunitar nu vor avea loc in arena publica. ”Nu vom spune exact ce vom urma sa negociem, insa odata ce negocierile s-au incheiat, atunci vom spune public ce am reusit sa obtinem si cum am ajuns la obiectivele noastre”, a sustinut conservatorul Patrick McLaughlin.

De asemenea, premierul a explicat ca nu doreste ca aceasta conferinta a Partidului Conservator sa fie dominata de subiectul iesirii Brexit-ului.

Parlamentarii conservatori sunt fragmentati intre cei care sustin un asa-numit ”Brexit dur” in afara pietei unice europene, prin care autoritatile britanice vor avea control complet asupra imigratiei, si un proces care pastreaza tara in interiorul pietei comunitare, prin respectarea unor reglementari europene si a principiului libertatii de miscare a cetatenilor europeni.

Intre timp, ministrul conservator al Muncii, Phil Wilson, sustine ca antreprenorii doresc ca premierul sa-si arata anganjamentul pentru ramanerea pe piata unica.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri