Unii imigranti sirieni au fost tinta unor animozitati atat de puternice incat se gandesc sa plece inapoi in tara lor, la un an dupa ce au parasit Siria devastata de un sangeros razboi civil pentru a veni in Germania, pe care o sperau primitoare, scrie AFP.

Unul a fost lovit cu o sticla de bere, intr-un tren, altul a fost trezit in toiul noptii de trei barbati inarmati cu ciomege, iar unei siriene un necunoscut i-a smuls valul pe strada, intre alte incidente, potrivit News.ro. "Este prea infricosator aici", declara Fares Kassas. "Un barbat a aruncat cu o sticla in mine chiar cand se inchideau usile. Nu am putut sa fac nimic", spune acest sirian care a obtinut azil in Germania, dar care se gandeste acum sa se duca la parintii sai in Turcia.

"Sunt atat de stresat, incat m-am trezit cu o problema la stomac", spune la randul sau Mohammad Alkhodar. De cand a vazut o masina plina cu barbati pregatiti sa-l ia la bataie, care s-a oprit in dreptul sau, nu mai vrea sa iasa din locuinta dupa ora 18.00. Acesti doi sirieni au ajuns in Saxonia, un land din fosta republica Democrata Germana (RDG) comunista, unde numarul violentelor comise de extrema dreapta s-a triplat anul trecut, la 784, de la 235 in 2014.

Cancelarul german Angela Merkel a fost scuipata de opozanti din cauza politicii sale de deschidere fata de imigranti, de Ziua Nationala, pe 3 octombrie, iar Guvernul ei este ingrijorat de o ascensiune a rasismului in fosta RFG, ce poate ajunge "in inima societatii" si care "ameninta pacea sociala". "Regiunile din Est nu sunt bune pentru refugiati. Este dificil sa gasesti o locuinta, nu este munca si nici contact cu locuitorii", considera Alkhodari, care cauta cu disperare sa se mute in vestul Germaniei.

"Ar trebui sa dispara cu totii", tuna un barbat de vreo cincizeci de ani, intrebat ce parere are despre refugiatii din Saxonia. "Rasismul si extrema dreapta latente" au fost prezente intotdeauna in societate germana, subliniaza Enrico Schwarz, care conduce o asociatie de ajutorare a imigrantilor, "insa au devenit mai vzibile", adauga el.

Germania de est nu stie ce inseamna democratie

Venirea celor aproximativ 890.000 de imigranti anul trecut a impartit Germania, iar atitudinea ostila fata de acesti nou-veniti este deosebit de puternica in fostele landuri din Est, afectate de somaj si depopulare. In opinia lui Erdmute Gustke, o femeie pastor de la Heidenau, un sat cochet din Saxonia care a fost teatrul unor manifestatii violente impotriva refugiatilor in 2015, venirea refugiatilor ii obliga pe locuitori sa faca o noua schimbare in viata lor.

"Este ca si cum ar spune «Lasati-ne in pace, abia ne-am revenit dupa reunificare si iata ca ne confruntam cu un lucru nou»", spune ea. In plus, in Est "unii nu au invatat cum functioneaza cu adevarat o democratie", adauga ea.

Marc Lalonde, un voluntar care ajuta imigranti, critica Internetul. "Inainte de retelele de socializare, oamenii erau probabil rasisti, dar pastrau acest lucru pentru ei. Acum nu le trebuie decat un calculator ca sa intre pe Facebook si sa inteleaga ca nu sunt singuri", isi exprima el regretul. Acest voluntar vine saptamanal la Clausnitz, un satuc care ar fi ramas anonim daca o multime furioasa nu ar fi asaltat, in februarie, un autobuz cu imigranti.

"Strigau lucruri ca «va vom ucide». Erau beti. Ne era atat de frica", isi aminteste Sadia Azizi, o solicitanta de azil afgana. Mai mult decat frica, izolarea si inactivitatea ii afecteaza pe cei aproximativ 20 de imigranti prezenti in continuare la Clausnitz, in pofida mobilizarii unor locuitori.

Insa colegi de clasa il ajuta pe Luai Khatun, in varsta de 15 ani, sa-si faca temele."Nu sunt nazisti aici. Nazistii vin de la Mulde sau Nassau", niste orase din zona, da asigurari acest adolescent, care se intrerupe sa salute un cuplu de germani in varsta. "Iti place marmelada? Ti-am pus si niste prajituri", ii spune cea care se prezinta drept "bunica lui germana".

Este "descurajator" ca aceste eforturi in vederea integrarii imigrantilor sa fie umbrite de violente, spune Marc Lalonde. "Insa atunci cand ca se vorbeste despre un nou atac, acest lucru ma motiveaza, deoarece inseamna ca avem multe de facut", da el asigurari. "Nu putem renunta".

Jazzmany / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri