Uzbekistan a avertizat, joi, Rusia si statele vecine din Asia Centrala ca va dubla pretul gazului exportat la inceputul anului viitor, punand astfel, presiune asupra pretului pentru rezervele de gaz care sunt apoi directionate catre Europa.
Compania de stat din Uzbekistan, Uztransgaz, care livreaza, prin conducte, gazul natural, a publicat o declaratie intr-un ziar din acest stat, in cadrul careia informa ca va vinde cu o suta de dolari mia de metri cubi de gaz, de la inceputul luiu ianuarie 2007, fata de pretul din prezent, de 55-60 de dolari. Rusia importa noua miliarde de metri cubi de gaz din Uzbekistan in fiecare an, suficient pentru a aproviziona cu gaze naturale un stat de marimea Austriei, informeaza NewsIn.

Compania rusa Gazprom, principalul cumparator de gaze naturale din Uzbekistan, a anuntat ca o crestere a preturilor din Asia centrala nu ii va afecta afacerea, deoarece acest gaz este directionat catre alte piete, printre care si Ucraina. Faptul ca gazul cumparat este transportat prin conductele Gazprom ii permite Rusiei sa obtina profit de pe pietele scumpe din Europa Occidentala, care nu pot negocia in mod direct cu producatorii Asiei Centrale.

Vestul urmareste cu atentie evolutia legaturilor dintre Gazprom si Uzbekistan, precum si cu alte foste state sovietice, dupa ce Rusia a intrerupt, pentru scurt timp, aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, prin care trece principala ruta catre Europa. Rusia si Ucraina au rezolvat acea criza prin crearea unui joint venture care mediaza toate legaturile comerciale cu gaz intre cele doua state.

Gazprom a declarat ca majorarile de preturi din Asia Centrala vor fi cele care vor determina o posibila crestere a pretului pentru Ucraina. Pe de alta parte, producatorii central-asiatici doresc o mai mare cota din profiturile afacerii Gazprom. "Gazprom nu va mai plati niciodata un pret de 40 de dolari, asa cum platea inainte catre statele din Asia. Mai devreme sau mai tarziu, aceste limite vor incepe sa fie fortate, este doar o chestiune de timp", a declarat reprezentantul casei de brocheraj Aton, din Rusia, Artym Konchin.
Acest anunt intervine la doar cateva saptamani dupa ce un alt mare producator de gaze naturale din Asia Centrala, Turkmenistan, a ridicat preturile gazului de export, amenintand ca va opri, cu totul, livrarile catre Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri