Uniunea Europeana si Canada au semnat duminica, la ora locala 14 (15 ora Romaniei), la Bruxelles acordul istoric de liber-schimb, CETA. UE a fost reprezentata de presedintele Comisiei Europenem Jean-Claude Juncker, de presedintele Consiliului European Donald Tusk si de premierul slovac Robert Fico, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE. Canada a fost reprezentata de premierul Justin Trudeau.

Presedintele C.E. a scris pe Twitter, la scurt timp dupa ceremonie, ca CETA reprezinta "noul standard de aur pentru acordurile comerciale". CETA, despre care sustinatorii spun ca va duce la o crestere a comertului bilateral cu 20%, a parut sa fie in impas dupa ce regiunea francofona belgiana Valonia a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment, potrivit News.ro.

Toate cele 28 de guverne UE sustineau inca de la inceput CETA, dar Guvernul central belgian nu a putut sa il aprobe oficial, fara acordul tuturor autoritatilor subfederale. Dupa ce politicienii belgieni au convenit asupra unei anexe joi, pentru a linisti ingrijorarile valone, Parlamentul regional a votat vineri in favoarea acordului. Parlamentul de la Bruxelles si Parlamentul flamand au aprobat CETA cateva ore mai tarziu.

Premierul socialist valon, Paul Magnette, care a devenit un erou pentru toti activistii europeni care se opuneau CETA, a spus ca negocierile din Belgia au dus la un acord pe care il poate accepta. „CETA amendat si corectat este mai mult decat vechiul CETA. Ofera garantii si il voi apara”, a declarat Magnette. Anexa semnata linisteste temerile ca un sistem menit sa apere investitorii straini ar putea consolida prea mult influenta corporatiilor. De asemenea, ofera o clauza de salvgardare pentru fermieri.

„Cu aceasta saga, care trebuie sa spuna ca a facut ceva zgomot, toata lumea din Europa stie ca exista Parlamentul valon”, a subliniat Magnette. Acordul ar putea intra partial in vigoare anul viitor, la circa opt ani de la inceperea negocierilor, cu conditia ca si Parlamentul European sa il aprobe. Astfel, CETA ar duce la reduceri de tarife dinainte sa fie ratificat de toate Parlamentele regionale si nationale din UE.

Opozitia fata de CETA faca parte dintr-o miscare care ia amploare in Occident impotriva globalizarii. Cele mai inversunate proteste vizeaza proiectul de acord comercial UE-SUA TTIP. Protestatarii spun ca CETA si TTIP vor consolida multinationalele si vor degrada standardele de siguranta alimentara, de mediu si de munca.

Disputa belgiana privind CETA reflecta diviziunea din tara dintre zona de nord, flamanda, mai bogata, si zona de sud, francofona, care incearca sa faca fata declinului industriilor carbunelui si otelului. Aprobarea CETA a fost blocata temporar si de Romania si Bulgaria, care au cerut garantii din partea Guvernului de la Ottawa privind liberalizarea vizelor. In cele din urma, statul nostru si cel vecin au obtinut promisiunea ca cetatenii lor nu vor mai avea nevoie de vize incepand cu finalul anului viitor.

Sursa foto: Hannamariah/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri