Victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA a starnit deja o serie de controverse si ingrijorari. Apar semne de intrebare in ceea ce priveste evolutia relatiilor economice si diplomatice dintre SUA si alte tari, avand in vedere lipsa de experienta politica a noului presedinte si retorica agresiva a acestuia in timpul campaniei electorale.

Tarile expuse la fluxurile de capital in dolari (America Latina, Asia) s-ar putea confrunta, pe termen scurt, cu deprecierea propriilor monede. In cazul manifestarii unor politici protectioniste in SUA in domeniul circulatiei fortei de munca sau cel comercial, tarile care ar putea fi afectate sunt cele care exporta pe piata americana mai mult decat importa, sau tarile apropiate din punct de vedere geografic, a declarat Florin Eugen Sinca, analist sef al BCR.

Probabilitatea ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa majoreze dobanda in luna decembrie este in prezent mai redusa decat anterior victoriei lui Donald Trump, din cauza incertitudinilor de pe pietele finaciare.

"Situatia este similara cu inceputul anului 2016, cand Fed a amanat o majorare a dobanzii datorita turbulentelor din China", a completat analistul sef.

Acesta a declarat ca In cadrul pietelor dezvoltate, lichiditatea abundenta ar putea fi mentinuta o perioada mai indelungata, acest lucru atenuand declinul unor active financiare. Anumite banci centrale din tari emergente ar putea majora dobanzile pentru a stopa deprecierea monedelor nationale.

Situatia actuala ar putea fi comparata cu perioada imediat urmatoare votului britanicilor pentru iesirea din UE din luna iunie, impactul ulterior al deciziei asupra economiei zonei euro si a Marii Britanii fiind mult sub cel asteptat, in sensul ca activitatea economica a rezistat bine in pofida volatilitatii de pe pietele financiare.

"Daca la momentul respectiv au existat reduceri de multe ori agresive ale estimarilor de crestere economica pentru Marea Britanie si zona euro, ulterior aceste estimari au fost revizuite in sus pe masura ce datele venite pe parcursul verii au surprins pozitiv", a mai declarat analistul BCR.

Impactul asupra relatiilor internationale

Relatiile internationale ale SUA ar putea sa se deterioreze avand in vedere pozitia externa izolationista a lui Donald Trump, mai ales daca acesta isi pune in aplicare idei precum cea de a determina aliatii SUA sa cheltuiasca mai mult pentru propria lor securitate sau cea de a retrage Statele Unite din NATO.

Tensiunile dintre SUA si Rusia s-ar putea reduce, avand in vedere posibilitatea ca SUA sa renunte la NATO, decizie care ar afecta insa relatia cu Europa, avand in vedere parteneriatul strans pe care il au in prezent. In discursul sau, Donald Trump a militat si pentru reimpunerea restrictiilor asupra Iranului in ceea ce priveste programul nuclear, conform unui raport Citi.

Trump ar putea in viitor sa impuna restrictii in ceea ce priveste imigratia si deportarea persoanelor fara documente. In discursul acestuia apare si ideea de renegociere a mai multor acorduri comerciale si de a provoca China in ceea ce priveste politicile comerciale si monetare.

Sursa foto: a katz/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri