Moartea lui Fidel Castro marcheaza disparitia unuia dintre ultimii giganti politici ai secolului al XX-lea, un autocrat paternalist care a transformat mica insula din Caraibe intr-un actor al durei infruntari dintre superputerile americana si sovietica, dupa care s-a retras de la putere din motive de sanatate, scrie AFP, potrivit News.ro.

"Nu ma voi retrage niciodata din politica, puterea este o sclavie, iar eu sunt sclavul ei", spunea cel care si-a sfidat marele vecin din Nord timp de o jumatate de secol inainte sa se retraga, incepand din 2006.

Cu timpul. acest "Barbudo", care a rasturnat la varsta de 32 de ani dictatura generalului Fulgencio Batista si care incarna sperantele stangii revolutionare, a devenit un autocrat nemilos cu opozitia sa si a domnit in Cuba ca un tata de familie.

"Invincibila rabdare. Disciplina de fier. Forta imaginatiei ii permit sa invinga neprevazutul", scria despre el, in 2008, prietenul sau si laureatul columbian al Nobelului pentru Literatura Gabriel Garcia Marquez, decedat in aprilie 2014 la varsta de 87 de ani.

Opozantii sai nu erau nici ei zgarciti cu calificativele: dictator, megaloman, autoritarist, "un monstru de egoism, cinic si fara morala" spunea fostul sau prieten, jurnalistul Norberto Fuentes, care a devenit unul dintre cei mai feroci critici ai sai.

Ultimul supravietuitor al Razboiului Rece, el a dejucat toate prognosticurile, reusind sa tina in picioare singurul regim comunist din lumea occidentala, in pofida caderii Uniunii Sovietice.

El a facut acest lucru cu pretul unor sacrificii dure pentru populatie, supusa, in anii '90, unei "perioade speciale pe timp de pace", sinonima cu penurii teribile si fara sa ofere vreodata cea mai mica relaxare politica.

Fost iezuit

Fiul unui imigrant spaniol, acest fost elev al iezuitilor a intrat in Istorie cu arma in mana, incercand la varsta de 27 de ani sa cucereasca, in iulie 1953, al doilea cel mai important loc militar din tara, cazarma Moncada a Santiago de Cuba (sud-est), cu doar 100 de oameni.

Esecul operatiunii, care i-a adus inchisoarea si exilul tanarului avocat, nu i-a clintit insa hotararea. Amnistiat si eliberat, el lanseaza, trei ani mai tarziu, o gherila de 25 de luni care va dobori dictatura lui Batista si va aduce victoria "barbudos" in ianuarie 1959.

Inca de pe atunci, la mai putin de 200 de kilometri de Statele Unite, el incarneaza, in plin Razboi Rece, o Revolutie care nu intarzie sa-si afiseze simpatia fata de Moscova.

John F. Kennedy - al doilea dintre cei 11 presedinti americani pe care i-a sfidat - trimite anticastristi sa debarce in Gocful Porcilor in 1961 - o usturatoare infrangere americana. Fidel Castro devine un erou, un David socialist care va face din Goliatul imperialist calul sau de bataie.

Un orator inepuizabil in fata multimilor, imaginea sa face inconjurul lumii - cu trabuc, barba, uniforma militara si cascheta - si intra in Pantheonul revolutionarilor, alaturi de Lenin si Mao.

Nikita Hrusciov si-l atrage de partea sa si crede ca poate sa instaleze rachete nucleare in Cuba. "Criza Rachetelor" din octombrie 1962 aduce lumea pe marginea apocalipsei. Acordul incheiat intre cele doua mari puteri il umple pe Fidel Castro de amaraciune si umilinta, deoarece nu a fost consultat.

El devine atunci instigatorul gherilelor din lumea a treia, sfidand Washingtonul, dar si Kremlinul ocazional, in timp ce tovarasul sau de arme Ernesto "Che" Guevara il paraseste in vederea unei misiuni imposibile in Bolivia, unde moare in 1967.

Mai degraba un vizionar decat un gestionar, Fidel Castro rade in 1968 ultimele ramasite ale capitalismului cubanez. De-acum Cuba este solid ancorata de URSS, iar in 1975 Fidel Castro isi trimite trupele peste Atlantic intr-o aventura africana de 15 ani, pe campurile de lupta din Angola si Etiopia.

"In curand voi sfarsi"

Obligat de prabusirea protectorului sau sovietic la concesii timide in fata capitalismului, in anii '90, el va reveni odata cu alianta cu Hugo Chavez, presedintele venezuelean decedat in 2013, care a agitat timp de cativa ani flamura unui nou "castrism".

In pofida nemultumirilor, o mare parte a populatiei ramane "fidelista", atasata celor doua vitrine socialiste ale regimului - sanatatea si educatia. Si tot cu o mane de fier isi trimite opozitia la inchisoare sau in exil.

Secolul al XXI-lea nu este secolul sau. Incepand din 2001, o serie de incidente de sanatate il aduc la ordine. In iulie 2006, o dura operatie chirurgicala il obliga sa abandoneze puterea in favoarea fratelui sau mai mic Raul, bratul sau drept si ministrul Apararii din 1959.

In februarie 2008, predarea puterii devine oficiala. Comandantul suprem Fidel Castro devine "soldatul ideilor" si se multumeste de-atunci sa-si publice "reflectiile" in presa cubaneza si sa primeasca in vizita cateva personalitati.

Fidel Castro - pe cat de flamboaiant pe scena publica, pe-atat de secretos in viata sa privata - a avut opt copii, inclusiv cinci fii cu Dalia Soto del Valle, femeia discreta alaturi de care a trait.

In aprilie, in incheierea Congresului Partidului Comunist Cubanez, el a recunoscut cu o voce tremuratoare ca "in curand voi sfarsi ca toata lumea. Ne vine randul tuturora".

El a evocat mostenirea comunismului cubanez, in momentul in care insula s-a angajat, incepand din 2014, intr-o apropiere istorica de fostul inamic american - un viraj diplomatic operat de fratele sau, pe care nu l-a pus niciodata in dicutie, in pofida faptului ca nu a incetat sa indemne la neincredere fata de Washington.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri