Vicepremierii Republicii Moldova si Federatiei Ruse, Octavian Calmic si Dmitri Rogozin, au semnat marti, la Moscova, un protocol pentru cooperarea economica. Documentul nu prevede, insa, ridicarea embargoului impus de Rusia asupra produselor vinicole, vegetale si animale provenite din Republica Moldova, anunta Deschide.md, precizand ca dosarul va fi abordat in cursul vizitei presedintelui-ales Igor Dodon la Moscova.

Documentele semnate marti includ actiuni prioritare de cooperare bilaterala in domeniul comertului, mediului de afaceri, in sectorul energetic, transporturi, agricultura, industrie, migratie si sfera umanitara, precum si colaborarea regionala, scrie news.ro.

Printre altele, partea rusa si-a luat angajamentul sa ofere 75.000 de autorizatii pentru transportatorii moldoveni in Federatia Rusa si 750 de autorizatii pentru a tranzita teritoriul Federatiei Ruse catre tari terte, ceea ce va facilita comertul intre cele doua state, dar si exporturile catre tari precum Kazahstan, Kargastan etc.

Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmic, „sigur ca, suplimentar, partile trebuie sa semneze un acord, care a fost agreat si a fost convenit. Acest lucru trebuie sa se intample in trimestrul unu al anului 2017 si, imediat dupa aceasta, Federatia Rusa va pune la dispozitie toate aceste cantitati de acte permisive pentru transportatorii din Republica Moldova". In acest an. Republica Moldova a beneficiat doar de cateva mii de autorizatii pentru transportarea marfurilor spre Federatia Rusa si doar 50 de autorizatii de tranzit spre tari terte.

Pentru impulsionarea cooperarii in domeniul mediului de afaceri, in cadrul Comisiei a fost semnat Memorandumul de colaborare intre Camera de Comert si Industriei a Moldovei si Consiliul de Afaceri pe langa Camera de Comert si Industrie a Federatiei Ruse. Pozitia Republicii Moldova este de a trece de la liste de companii autorizate pentru importul in Federatia Rusa la cerinte nediscriminatorii, care vor fi respectate de agentii economici nationali, iar supravegherea realizarii acestora sa fie efectuata de catre structurile relevante ale Republicii Moldova.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a subliniat ca, in domeniul comertului, partea moldoveneasca a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Rusia la 19 categorii de marfuri si a masurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru bauturile alcoolice. Tema respectiva, care a fost abordata, in luna noiembrie de premierul moldovean Pavel Filip, in adresarea sa catre presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, este inca in curs de examinare, iar o decizie finala urmeaza a fi adoptata la intrevederea sefilor de state, scrie Deschide.md.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, Dodon este asteptat la Moscova intr-o vizita oficiala la sfarsitul acestui an. El a precizat ca o parte dintre subiectele privind relatiile dintre cele doua tari au fost amanate intentionat, pentru a fi discutate cu presedintele Republicii Moldova. Printre acestea se numara embargoul rus si amnistierea migrantilor moldoveni care au incalcat regimul de sedere in Federatia Rusa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri