Cristiano Ronaldo a ascuns 150 de milioane de euro in diverse paradisuri fiscale in ultimii sapte ani, prin companii paravan, scrie L'Equipe, care citeaza Mediapart, organizatie care a participat la o ancheta denumita Football Leaks.

Atacantul portughez ar fi profitat de un sistem elaborat de evaziune fiscala pus in practica de agentul sau, Jorge Mendes, cel care ii reprezinta, printre altii, pe antrenorul Jose Mourinho si pe atacantul columbian Radamel Falcao (AS Monaco).

Jucatorul echipei Real Madrid si-a vandut la 20 decembrie 2014 drepturile de marketing pentru anii 2015-2020 pentru 74,7 milioane de euro, unei companii din Insulele Virgine Britanice. Acest lucru i-a permis sa profite de un regim fiscal care a expirat la finalul lui 2014, iar economia estimata a fost de 31 de milioane de euro de impozite neplatite, scrie News.ro.

Portivit El Mundo Deportivo, drepturile de imagine ale lui Ronaldo pentru perioada 2009-2014 fusesera cumparate tot de o companie din Insulele Virgine Britanice, pentru 74,8 milioane de euro. Pentru cele aproape 150 de milioane de euro cat au totalizat cele doua tranzactii, Ronaldo a platit fiscului spaniol 5,6 milioane de euro, adica mai putin de patru la suta. La randul lui, Mourinho ar fi ascuns 12 milioane de euro fiscului, banii fiind plasati intr-un cont elvetian detinut de o societate aflata in Insulele Virgine Britanice.

Antrenorul portughez a fost nevoit sa plateasca 4,4 milioane de euro dupa o ancheta a fiscului spaniol, a mai scris L'Equipe.Mediapart si partenerii din reteaua European Investigative Collaborations au avut acces la 18,6 milioane de documente oficiale, prin care se arata ca portughezul Jorge Mendes a pus in practica un sistem offshore de evaziune fiscala de o amploare inedita, pentru sapte vedete pe care le reprezinta. Acest sistem a permis ascunderea a 188 de milioane de euro venituri, in Irlanda, Elvetia, Insulele Virgine Britanice si Panama.

Radamel Falcao si-a ascuns o parte din venituri intr-un cont din Elvetia, in perioada in care a jucat la Atletico (pana in 2013). Circa 1,3 milioane de euro ar fi fost ascunsi in societati din Irlanda si Insuele Britanice Virgine. Jucatorul este anchetat de fiscul spaniol. Din ancheta European Investigative Collaborations face parte si un jurnalist al Gazetei Sporturilor, care a oferit informatii despre ancheta in aceasta seara. La investigatie au participat 12 publicatii europene, detalii despre ancheta urmand sa fie publicate pe parcursul urmatoarelor trei saptamani.

Sursa foto: Igor Zh. / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri